Емил Хумчев, БСП за България: Само с целенасочена и дългосрочна програма ще спрем да говорим за съсипани животновъдство и земеделие в планината

Емил Хумчев, БСП за България: Само с целенасочена и дългосрочна програма ще спрем да говорим за съсипани животновъдство и земеделие в планината

Съсипаните животновъдство и земеделие. Липсата на адекватна нормативна уредба и помощ от държавата, която да подкрепя целенасочено сектора в планината. Заличаването на основния поминък на родопчани от векове наред. Институциите на държавата, които абдикират от основни проблеми на населението в малките населени места. Надежда за подкрепа за решаване на тези проблеми изразиха от селата в община Чепеларе пред представителите на Коалиция “БСП за България” в събота.

Денят бе наситен със срещи. В село Орехово хората изразиха силното си негодувание от състоянието на асфалтовата настилка по улиците. “Местните хора са направили всичко възможно селото да е приветливо и то привлича туристите, но състоянието на улиците е отчайващо, не са ремонтирани от години, а селата нямат собствен бюджет, за да планират ремонти и да решават най-належащите си проблеми. С липсата на подкрепа от държавата не може да се развие селския туризъм, така че да има траен поминък, за което иначе има интерес и желание от местните хора. Хората заявиха, че се чувстват изоставени от държавата”, каза след срещата водачът на листата на Левицата в Смолянски избирателен район Емил Хумчев.

От няколко месеца в Орехово имат и сериозен проблем с пуснати на свобода крави, които съсипват градините на хората. Реакция на жалбите от кметския наместник и жители на селото от институциите няма. “Институциите са в услуга на хората, а не обратното. Подкрепям изцяло хората в силното им негодувание от безхаберието на държавата към проблемите в малките населени места”, заяви Хумчев.

При голям интерес към представителите на Коалиция “БСП за България” премина срещата в село Малево. От известно време е прекъсната транспортната връзка към село Хвойна и общинския център, което затруднява хората, които пътуват за лекарства. „Както и в много други родопски села, хората са отчаяни, че живота на село става все по-труден. Те не се чувстват граждани на Европейския съюз и не смятат, че са защитени човешките им права", каза Хумчев.

В село Хвойна се обсъди съсипаното животновъдство и трудностите, пред които са изправени хората, които искат да се занимават с това. Стадата в общината са намалели многократно за последните десетилетия. Малките стопанства, които бяха основни в Родопите, изчезват едно по едно с изисквания, които според хората са направени в подкрепа на големите животновъди от полето. “Възраждането на животновъдството и земеделието в планината може да стане само със целенасочена политика за запазване на планинските еко продукти. Ако това не стане в близко време, ще бъдем свидетели на тоталното заличаване на животновъдството в Родопите”, каза Хумчев.

В село Павелско настояха за по-чести срещи с народните представители, а не само по избори. В Чепеларе акцент на дискусия бе предстоящия бюджет на държавата за 2022 г. Хората изразиха надежда, че ще бъде по-социален и държавата ще подкрепи народа си адекватно в кризите, които ни сполетяха.

Представители на Левицата посетиха и село Смилян, за да уважат макар и символично празника на смилянския фасул. Той не се проведе, заради наложените ограничения за струпване на хора в пандемията от Ковид-19. Заместник-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев заедно с областния управител Стефан Сабрутев и инж. Георги Тонков разгледаха изложбата от пана от смилянски фасул, изработени от деца от цялата страна, които участват в традиционния конкурс на читалище „Проф. д-р Асен Златаров“.

“Завидна е грижата на хората в Смилян да запазят ценно земеделско производство, с което може да се гордее страната ни в цял свят. Това е бъдещето за земеделието в планината – запазване и развитие на екопроизводството на качествените ни продукти като смилянския фасул. Подкрепата на държавата за такива производства трябва да е целенасочена. Проблемите, които ни поставят хората в селата са ни известни до болка. Живеем в тази планина и ни е мъчно да виждаме толкова отчаяни хора. Трябват разумни решения и отговорна работа от първия ден на 47-то Народно събрание и съставяне на стабилно правителство, за да може планово и целенасочено да се решават проблемите”, заявиха представителите на Левицата.

Гласувайте за разумните решения с №33 в бюлетината на изборите за народни представители!

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Вирни се горе