Експерт: Няма да има шоково поскъпване на стоките, по-високи цени при плодове и зеленчуци

Експерт: Няма да има шоково поскъпване на стоките, по-високи цени при плодове и зеленчуци

Няма да има шоково поскъпване на стоките. Тази оптимистична прогноза даде председателят на Държавната комисията по стокови борси и тържища Владимир Иванов по БНТ. Според експерта трябва да очакваме по-високи цени при плодовете и зеленчуците през новата 2022 година.

“От началото на декември до средата на месеца имаше напрежение. В момента, покрай празниците, е спокойно на пазара, което е много интересно, защото въпреки че това е момент на засилено търсене, ние наблюдаваме успокояване, но това е следствие на свърхнатоварването”, коментира той.

Само за последния месец е отбелязан доста сериозен темп и ръст, като най-засегнати са стоките, пряко свързани с цената на тока – това е преработвателният сектор, главно месопреработването и млекопреработването, поясни Иванов. “При кашкавала вече имаме 21-22 % разлика спрямо миналата година, при сиренето е 25 %. Захарта поскъпна с 20 %, което е следствие от поскъпването ѝ на световния пазар”, обясни Иванов и добави, че поскъпване има и при сухите и меки колбаси, но не и при месото.

По думите му цената на олиото се е покачила едва с 10 стотинки в номинал в следствие на енергийната криза."Основната причина за този темп, който наблюдаваме, е кризата в енергийния пазар – най-вече пазара на ток и неговата нестабилност и непредвидимост. Към момента ние се радваме на една устойчива, постоянна тенденция. Тенденцията към покачване е доста слаба като темп, което се дължи на висококонкурентния пазар – трудно ще видим шоково изменения в цени, даже няма да ги видим", подчерта Владимир Иванов.

Вирни се горе