Екипи на районите пожарни служби са гасили четири пожара в комини на жилищни сгради през последното денонощие

Екипи на районите пожарни служби са гасили четири пожара в комини на жилищни сгради през последното денонощие

През изминалото денонощие екипи на районите пожарни служби са гасили четери пожара в комини на жилищни сгради, като в два от тях има нанесени материални щети.

Съобщение за пожар в къща в с. Барутин общ. Доспат, е получено на тел. 112 на 29.01.2024 г. в 14:40 часа. Пламъците са унищожили покрив – 1 кв.м, топлоизолация – 4 кв.м и ел. кабели. Няма пострадали хора. Огънят е потушен от екип на РСПБЗН-Доспат, преди да обхване съседни сгради. Причина за пожара е късо съединение.

В 20:30 ч. е получен сигнал за пожар в къща в с. Малка Арда, общ. Баните. Унищожена е покривна конструкция - 50 кв.м, гредоред 10 кв.м и дърва за огрев 5м. куб. Пожарът е гасен от два екипа на пожарните служби в Баните и Смолян. Причина за възникването му е непочистен комин.

Екипи на районната пожарна служба в гр. Смолян, гасили пожари в коминни тела на жилищни сгради на ул. „Д. Чинтолов“ и „Арх. П. Петров“. Няма нанесени щети.

През последните дни на месец януари в оперативния център на РДПБЗН – Смолян са постъпили 13 сигнала за възникнали пожари в комини в жилищни сгради, като 9 от тях са в град Смолян. Напомняме, че заради интензивността на ползване, сега е периода в който е необходимо повторното почистване на комините и димоотводните тръби от сажди и отлагания. Това се прави, като се спазват следните правила за безопасност:

• Комините се почистват само по механичен път;

• Убедете се, че вашият комин е добре измазан и няма пукнатини;

• Обърнете внимание дали димоотводните тръби /кюнците/ са здраво закрепени;

• Важно е да осигурите метален съд в който да се съхранява пепелта от печките и се убедите, че в близост до дома ви има метален кош в който да бъде изхвърлена пепелта през зимата.

Бъдете отговорни за пожаробезопасната експлоатация, зареждането и запалването на отоплителните уреди на твърдо гориво.

Вирни се горе