Екип от „Продължаваме Промяната“-Смолян обсъжда развитието на ключови за областта ГКПП с гръцки представители

Екип от „Продължаваме Промяната“-Смолян обсъжда развитието на ключови за областта ГКПП с гръцки представители

Представители на „Продължаваме промяната“ от Смолянския регион и отговорни за контролно-пропускателните пунктове областни ръководители от гръцка страна ще се срещнат, за да обсъдят ключови въпроси за трансграничното сътрудничество на двете държави.

Срещата ще се проведе на 31-ви януари, а в дискусията от българска страна ще се включат депутатът от ПП „Продължаваме Промяната“ Михал Камбарев, председател на парламентарната Комисия по превенция и противодействие на корупцията, Емил Хумчев, областен управител на обл. Смолян и адв. Ивайло Турналиев, юридически експерт към екипа на Камбарев.

Една от водещите теми, които ще се обсъждат е ускоряването на строителството на пътя, довеждащ до новия контролно-пропускателен пункт край Рудозем. Проектът за ГКПП „Рудозем-Ксанти“ е изцяло завършен от българска страна, като всички съоръжения са вече готови. Очаква се проектът да бъде готов зад българската граница през летния сезон на тази година. Пускането му в експлоатация ще подпомогне икономическото развитие на двата региона и ще увеличи туристопотока в двете посоки.

На дневен ред ще бъде и темата за възобновяване на експлоатацията на ГКПП „Златоград-Термес“, който беше спрян заради пандемията. Дейността на ключовия пункт с южната ни съседка осигурява свързаността между Смолянския регион и Северна Гърция и именно поради тази причина това ще бъде и един от приоритетните въпроси по време на дискусията. Двете страни ще обсъдят всички необходими здравни мерки и създаването на условия за тестване на преминаващи пътници, с цел безопасното възобновяване на трансграничната дейност.

Българските и гръцките представители ще дискутират и конкретни инициативи за надграждане на деловите и културни отношения между съседните област Смолян и гръцките територии Южна Македония и Тракия.

Срещата, която се организира и със съдействието на адв. Ивайло Турналиев и адв. Апостолос Хатзистаматис от гр. Ксанти, е част от стратегията на депутата Михал Камбарев и неговия екип за развитие на Смолянския регион. В списъка им с приоритети са също привличане на инвеститори, създаване на предприемачески център, образователни инициативи в различни сектори, откриване на нови работни места, както и подобряване на свързаността между населените места. Представителят на „Продължаваме промяната“ фокусира усилията си върху цялостното икономическо развитие на регион Смолян.

Вирни се горе