ЕКИП ОТ НАЙ-ДОБРИТЕ БЪЛГАРСКИ СПЕЦИАЛИСТИ ПРОЕКТИРА ПИЛОН „РОЖЕН“

ЕКИП ОТ НАЙ-ДОБРИТЕ БЪЛГАРСКИ СПЕЦИАЛИСТИ   ПРОЕКТИРА ПИЛОН „РОЖЕН“

В ход е проектирането  на новия Паметник на Обединението – Пилон „Рожен“, който ще извиси българският национален флаг на Роженските поляни в Родопите. За изграждането на коничната конструкция на съоръжението и фундамента е сформиран екип от най-добрите специалисти проектанти у нас, които са и водещи  преподаватели в Университет по архитектура, строителство и геодезия /УАКГ/ и Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“.

Главен проектант е д-р инж. Иван Гешанов, председател на секция Конструкции на сгради и съоръжения към Камарата на инженерите в инвестиционното проектирате София-Град. Професорът във Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ д-р инж. Чавдар Колев, който има 33-годишна карира в геотехниката и инфраструктурното строителство и е председател на Българско дружество па земна механика и геотехническо инженерство, ще проектира фундамента на пилона. Моделирането по МКЕ и CFD анализи ще ръководи доц. д-р инж. Добромир Динев от катедра "Строителна механика" на УАСГ, а металната конструкция ще проектира катедра „Метални конструкции“ от същия университет с ръководител проф. Борислав Белев. Техническият контрол, аналитичните и проверочни изчисления ще са на инж. Неделчо Ганчовски.

„Екипът има голям опит в изграждането на високи конструкции, но за нас е предизвикателство, както проектирането на пилона на такава голяма надморска височина, така и самия начин на монтаж на коничния стълб, какъвто до момента не е правен у нас“, сподели инж. Неделчо Ганчовски.

Към момента са събрани всички необходими изходни данни и проектирането е в идейна фаза, след което ще бъде направен технически и работен проект. Финалният етап ще е авторския надзор от разработването на специален софтуер до проследяване на целия строителен и монтажен процес.

Междувременно националната дарителска кампания за изграждането на Пилон „Рожен“ продължава и намира все повече последователи. Сред тях са и много български фирми, които ще осигурят като дарения суровини, материали, транспорт, техническа и логистична помощ за монумента на българското знаме. Безрезервна съпричастност към проекта изразиха големите родолюбци Лили Иванова, Христо Стоичков, проф. Андрей Пантев и редица видни общественици, спортисти, учени, успешни представители на различни професии

Новият Паметник на Обединението - Пилон „Рожен“ ще бъде официално открит на 13 юли т.г., а церемонията ще бъде последвана от голям концерт на примата на българската музика Лили Иванова.
Националната дарителска кампания за 111-метровия монумент на българското знаме „България заслужава!“ е под патронажа на президента на Република България Румен Радев, а проектът се реализира изцяло с дарения от българи в страната и чужбина.

Пълна информация за инициативата може да се намери на www.pilon.rozhen.bg, като през сайта може да се направи и дарение за каузата. Набраните средства, както и дарителите – физически и юридически лица, се публикуват ежеседмично.

Медийни партньори в реализирането на проекта са Българската телеграфна агенция, Българската национална телевизия, Българско национално радио, вестник „24 часа“, Bulgaria ON AIR, Радио Fresh, Радио FM+, Z-Roc, Мелъди , Епицентър БГ, Actualno.com и др.

Вирни се горе