Екип медици от клиники в Истанбул посетиха Смолян

  Екип медици от клиники в Истанбул посетиха Смолян

Екип лекари от водещи клиники в Истанбул посетиха Смолян, провеждайки срещи с медици и представители на лечебни заведения в областта. Основната цел на посещението е осъществяване на контакти с перспектива за сътрудничество и колаборация в областта на хирургията, урологията, здравния туризъм, посочи пред БТА доц. д-р ст.н.с. Хюсеин Кадиоглу, специалист по обща хирургия. В екипа гостуващи лекари са и проф. д-р Емрах Юрук от Истанбулската клиника BHT, д-р Тюлай Кадиоглу от Ажибадем Клиник.

Пандемията няма да свърши скоро, защото виждаме всеки ден, че има различни мутации на вируса, коментира доц.Кадиоглу. Той допълни, че увеличението на ковид заболеваемостта в Турция напоследък е вследствие именно на циркулирането на Омикрон варианта на вируса. Знаем, че мутацията Омикрон е много лесно разпространяема, но добрата новина от нашия опит е, че Омикрон не води до висока смъртност, допълни доц.Кадиоглу. Според него около 80 процента от населението в Турция е ваксинирано.

Разговорите на групата турски медици в Смолян са насочени към създаване на екипи за съвместни операции, както и в областта на академичните изследвания. Гостуващите лекари имат опит както в коремната хирургия, бъбречни и онкологични операции, лапароскопска и ендоскопска хирургия, така и при трансплантации.

Вирни се горе