Екатерина Гаджева, ГЕРБ: Следващите избрани да загърбят егото си, да помнят защо хората са ги изпратили там

Екатерина Гаджева, ГЕРБ: Следващите избрани да загърбят егото си, да помнят защо хората са ги изпратили там

Г-жо Гаджева, какво е да си общински съветник?

Вече зад гърба си имам два мандата. Впечатлението ми е, че в Общинския съвет влизаме хора с желание за промяна и градивност, но и високо его. Това, че сме сред избраните по някакъв начин създава усещане за лична значимост, а ние сме там, за да създаваме по-добра среда за живот и развитие на съгражданите си. Това няма как да се получи без качествен диалог и компромиси от всички страни. Много често трибуната се използва за партийни декларации и лични ПР-акции. Аз съм от хората, заемащи позиция по предложените докладни, но винаги съм се стремяла да говоря по теми, по които имам необходимата подготовка и експертиза. Правомощията и задълженията на общинските съветници са разписани в ЗМСМА, но и в други закони, което прави по-трудно познаването им и съответното прилагане. Свидетели сме, че от Общинския съвет се вземат и решения, които не кореспондират със законодателството. Това ги обрича на неизпълнение, а единствената цел е политически дивидент. Лично моето мнение е, че това е вредно за обществото. Ще си позволя да отправя призив към следващите избрани да загърбят егото си, да помнят защо хората са ги изпратили там, да са градивни и конструктивни, защото Смолян има нужда от това. България има нужда от такива хора.

Вие вярвате ли, че е възможно съществуването на общински съвет, в който критиката да е само градивна, а решенията – мъдри, добре обмислени и в интерес на обществото?

Искрено се надявам, но за съжаление не вярвам. Следя и предизборната кампания, за съжаление малко се борави с факти, повече с внушения. Надявам все пак да надделее разумът и желанието за работа в името на града, в името на деца и съгражданите ни.

Реалностите какви са – поне двата общински съвета, в чийто състав сте били вие?

„Да гласуваш на инат“ – това ми идва като кратко обобщение. И около значими теми сме успявали да се обединяваме. За съжаление често се блокираха важни решения. По време на заседания на постоянните комисии докладни се разглеждаха повърхностно, което ставаше причина на сесия да се уточняват неща, които или са разписани в докладната, или са били предмет на дискусия в комисията. Последният мандат беше белязан от Ковид пандемията и голяма част от заседания се проведоха онлайн. Това също отчасти затрудни процеса на работа, въпреки добрата подготовка на общината за провеждането на такъв тип заседания.

Защо е нужно кметът да има мнозинство в ОбС?

В едно демократично общество, мнозинството би трябвало да се формира на база законосъобразност и обществена значимост. За съжаление политиците в България и в частност в Смолян са много далеч от този принцип. Както казах, надделява гласуването на инат. Мога да дам доста примери как не са осъществени продажби на сгради и имоти, когато към тях е имало проявен инвестиционен интерес, а впоследствие същите са оставени пустеещи и рушащи се. Често се коментира цената, на която се предлагат имотите, без да се отчита фактът, че това е първоначална цена. И при тръжна процедура, ако наистина обектът представлява инвестиционен интерес, би се достигнало до значително по-висока стойност. Мога да дам и примери как от различни групи са правени предложения за разходване на бюджетни средства, същите са били приемани от кмета или чрез междинно гласуване. Накрая обаче тези, които са отправили предложението, не са подкрепили собствените си идеи. Според мен мнозинството не бива да се разглежда като 15 вдигнати ръце на всяка цена, но когато се касае до значими въпроси за развитието на общината, подкрепата в Общинския съвет е важна за всички граждани.

На по-заден план ли трябва да остане плурализмът?

Напротив. Винаги съм толерирала хората, които имат позиция и необходимите аргументи да я защитят. Нали в спора се ражда истината!? Друг е въпросът, че твърде често плурализмът се изражда в популизъм. Лично аз също съм изказвала мнения, различни от общото за нашата група. Някои са се приемали от останалите, в други случаи не съм била убедителна. За това казвам, че всяка позиция е важна, особено ако почива на факти и е градивна за обществото. За съжаление обосновани мнения не се чуват често от микрофона на Общинския съвет.

Как минават срещите ви, сигурно хората са уморени след толкова много избори в последните 2 години?

Понякога ни упрекват, че говорим в бъдеще време. В някои случаи, разбира се, са прави, защото винаги е имало нещо, което е можело да се свърши, но поради някаква причина не е. Други не са реализирани, защото в последния европейски програмен период не е имало предвидено финансиране за такъв тип дейности. Определени дейности изискват и промени в законодателството, за да могат да се реализират. Законодателството е динамично и са необходими квалифицирани хора във всяка сфера на социалния живот. През 2023 г. националният бюджет и този на община Смолян се приеха през месец август. Това са 8 месеца загубено време, а животът не спира, очакванията не спират. За съжаление в периодите на карантина, ежедневно нарастващи цени и липса на бюджет по-скоро предизвикателство беше да се оцелее.

Най-коментираната тема в последните години за Смолян – водният цикъл, защо се сблъскахме с толкова много проблеми според вас?

Това е проект с изключително значение за града и чрез него необхванатите от колектора канализационни клонове ще бъдат включени и отпадъчните води ще се отвеждат до пречиствателната станция. Като съветник в предходните мандати винаги съм подкрепяла и с почти всички колеги сме съдействали това, което зависи от нас като орган на местно самоуправление, да се случва възможно най-бързо. Свидетели сме обаче, че по време на строителството се създава сериозен дискомфорт на гражданите - разкопани улици, прах, изпускане на непречистени води в реката. Какви са причините - не мога да коментирам, има други органи, ангажирани с контрола по време на строителството. Личното ми мнение е, че трябва да се положат всички усилия проектът да завърши в срок - до края на годината, без това да е за сметка на гражданите и околната среда. Цената на водата в Смолян е от най-високите в страната, като в нея е калкулирано и пречистване, затова считам, че щом съгражданите ни плащат за това, трябва да го получат. В края на септември при областния управител се проведе работна среща, като целта беше, макар и в последните месеци от проекта, да се подобри координацията и при наличие на проблеми или жалби, гражданите лесно да се свързват с отговорните институции. Твърде често недоволството на гражданите е насочено единствено към общината, а в случая отговорност имат възложител, изпълнител, надзор. Общината не е в качеството на нито един от трите. Не искам да оправдавам никого, но когато искаме да се реши даден проблем, трябва да го адресираме правилно.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Пресцентър ГЕРБ

Вирни се горе