ЕК: Нов PCR-тест открива успешно Омикрон

ЕК: Нов PCR-тест открива успешно Омикрон

Нов PCR-тест открива успешно варианта Омикрон на коронавируса, съобщи Европейската комисия.

Съвместният изследователски център (JRC) на ЕК потвърди валидността на предложения от него специфичен метод за откриване на Омикрон. С този метод лабораториите могат да използват обикновени PCR-тестове за откриване и идентифициране на новия вариант, без да е необходимо скъпо и отнемащо време секвениране. Това става като се използва модифициран реагент.

“Този нов метод ще позволи по-бързо и по-евтино откриване на Омикрон и ще даде възможност за по-доброто му проследяване в ЕС и по света. Науката се доказа като съществен елемент в борбата ни срещу COVID-19. Благодарна съм за неуморната работа на всички учени по време на пандемията.” – заяви Мария Габриел, комисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.

Новият метод за полимеразна верижна реакция (PCR) се оказа много ефективен при специфични за Омикрон изпитвания, проведени от JRC. Дори когато са налични в малки количества, всички съдържащи Омикрон проби са дали положителни резултати, докато всички други проби, съдържащи например широко разпространения вариант Делта или първоначалният вариант от Ухан, реагират отрицателно. Това на практика означава, че методът дава възможност на всяка лаборатория, работеща със стандартна PCR-технология, да идентифицира варианта на Омикрон бързо и без да е необходимо по-дълго секвениране.

Модифицираният реагент, разработен от JRC, може да бъде поръчан от редовните доставчици на PCR-теста и може да бъде приложен бързо. Всички лаборатории, които извършват PCR-тестове днес, ще могат да се адаптират бързо.

Вирни се горе