ЕГ „Иван Вазов“ посрещна партньори от Варна в рамките на Национална програма „Иновации в действие“

ЕГ „Иван Вазов“ посрещна партньори от Варна в рамките на Национална програма „Иновации в действие“

В рамките на Национална програма „Иновации в действие“ в периода 27-30 април 2022 г. ЕГ „Иван Вазов“, Смолян беше посетена от партньори от Първа езикова гимназия град Варна, Средно училище „Николай Катранов“, град Свищов и Езикова гимназия „Гео Милев“, град Добрич. Гостуващите групи, които се състояха от представители на ръководствата, учители и ученици, наблюдаваха два открити урока по иновативния предмет „Комуникации и театър на чужд език“ при г-жа Ана Николова /по испански език/ в 9.Б клас и при г-жа Светла Ваклинова /по немски език/ в 9.А клас. Гостите се включиха и като участници в някои от интерактивните и игрови дейности в двата урока. С присъствието си на един от часовете ни зарадва и г-жа Мария Барганова, старши експерт по чужди езици в РУО – Смолян, съобщиха от Езиковата гимназия.

Rojen

Друг акцент от гостуването беше интегрираният урок по физика и астрономия и немски език, подготвен и изнесен съвместно от г-жа Елена Костова и г-жа Надя Стоянова, които по забавен начин, с помощта на разнообразни задачи, представиха темата „История на вселената“, като з първи път беше използван методът „ескейп стая“ /стая за бягство/.

На работна среща между четирите училищни екипа бяха представени иновациите на участващите училища, бяха обменени идеи и бяха обсъдени наблюдаваните добри практики. Екипите размениха подаръци и контакти, като си обещаха да поддържат връзка и занапред.

В програмата беше включено и посещение на Националната астрономическа обсерватория Рожен, където гостите разгледаха залата с двуметровия телескоп и се запознаха с техниката, с начина за извършване на наблюденията и изследванията в обсерваторията. Благодарение на ясното и хубаво време гостите имаха възможност да се насладят на гледката от панорамната площадка на кулата.

kiparis

Настоящата иновация на ЕГ „Иван Вазов“ носи името „Театърът на Айнщайн“ и една от целите ѝ е да се обединят двете основни линии на иновативност, по които работят учителите в нашето училище. В съответствие с това последната дейност от гостуването беше представянето на драматизацията „Веселите електрони“ на испански език, която разказва за едно от невероятните пътешествия на господин Томпкинс в света на атомите и електроните, история, базирана на научно-популярните книги на руско-американския физик и космолог Джордж Гамов. Драматизацията беше представена от учениците от 10.Б клас, под ръководството на г-жа Ана Николова.

EG

На заключителната работната вечеря екипите се опознаха в неформална атмосфера, а ние се сбогувахме с гостите си с помощта на универсалния език на музиката, изпълнена от талантливи ученици.

През месец юни предстои визита на екип от ЕГ „Иван Вазов“ в Първа езикова гимназия град Варна, която очакваме с нетърпение.

Вирни се горе