Възстановка на "Един пазарен ден отпреди 100 години" в Златоград

Възстановка на "Един пазарен ден отпреди 100 години" в Златоград

За поредна година в #Златоград ще се проведат традиционните Делюви празници. Хиляди гости и туристи се очакват в Златоград утре за предстоящата възстановка „Един пазарен ден отпреди 100 г.“, съобщиха от Етнографския комплекс. Възстановката е част от програмата на традиционните Делюви празници в родопския град.

Пременени в носии и тоалети от градската мода от началото на миналия век участници във възстановката ще пресъздадат атмосферата на старата чаршия. Търговци, глашатаи, занаятчии, латернаджия, чорбаджии, градски кокони, чираци са част от персонажите, които ще дефилират по улиците на Стария град. Във възстановката традиционно се включват и гостите на празниците, представящи български носии от различни фолклорни области на страната. Златоградският гайдарски състав „Дельо Хайдутин“ ще посрещне с музиката на любими родопски песни. Празникът ще продължи вечерта с концерт на ансамбъл „Българе“.

Във връзка с нормалното протичане на събитието на 24-ти септември (събота) от 10:00 до 13:30 часа се затварят за движение на моторни превозни средства улица „Стефан Стамболов” – в участъка от къща за гости „Лили” до сградата на Ел. подстанция – Златоград; свързващите отсечки между улиците „Ахрида” и „Стефан Стамболов” и улица „Ахрида” – в участъка от паркинга към Музейна сбирка на просветното дело в гр. Златоград към заведение за хранене и развлечение „Кафе на пясък”.

Общината приканва жителите на Златоград, в деня на празника, да не използват личните си автомобили за придвижване в Стария град, с цел облекчаване на натовареността от МПС по време на провеждане на мероприятието. Общинската администрация предварително благодари за проявеното разбиране!

Вирни се горе