Е-регистрацията не отменя реалния преглед при личния лекар

Е-регистрацията не отменя реалния преглед при личния лекар

Няма електронен преглед за пациентите при личните лекари, просто прегледът ще бъде електронно регистриран и съхранен в националната здравноинформационна система и всеки един от пациентите ще може да използва информацията за в бъдеще, ако му потрябва. Това обясни заместник-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов пред БНТ по повод вчерашното съобщение, разпространено от “Информационно обслужване”.

Той обясни, че всеки, който има електронен подпис, ще има достъп до електронната регистрация. Електронните рецепти са вече факт, като тяхното издаване става след преглед в кабинет на лекар. Брънзалов призова пациентите да не звънят на лекарите си по телефона с искане да им издава електронна рецепта, без да е имало реален преглед. “Написването на електронната рецепта се издава след преглед от лекар. Това трябва да се знае”, подчерта той.

Трябва да се промени наредбата, за да се вкара дигитализацията в здравеопазването, настоя той.

Брънзалов не е съгласен с твърденията, че има бавен достъп до здравеопазване в България – имаме един от най-добрите достъпи до медицинска помощ у нас.

Има много работа, много лекари са изморени, което действително е факт и ние не можем повече да дишаме заради огромните опашки от хора пред кабинетите ни. Правим всичко възможно периодът на сътресение да бъде колкото се може по-кратък, надява се той.

Брънзалов изтъкна, че състоянието на много от хронично болните се е влошило в последните години, тъй като те не посещават лекарите си.

88% от общопрактикуващите лекари са над 60 години, като има и лични лекари на по 91 години. 3 600 са общопрактикуващите лекари в България, като са товарени с допълнителни административни функции. Брънзалов все се надява електронното здравеопазване да облекчи общопрактикуващите лекари.

Вирни се горе