Джулай морнинг

Джулай морнинг

Джулая е традиционен хипи празник в България, който възниква във Варна през 1986 г., а понастоящем се празнува редовно с участието на Джон Лоутън в най-източният бряг – скалите при с. Камен бряг, където Слънцето първо огрява България. Името на празника се свързва с известната песен на Юрая Хийп от 1971 г. July Morning). „Джулай“ (на английски: july) на английски език означава юли. Въпреки че традицията е свързана със световното хипи движение през 1960-те, тя съществува в България и до днес. На всеки 30 юни срещу 1 юли големи групи хора се събират по българското крайбрежие на Черно море, за да посрещнат заедно изгрева на слънцето. Така те смятат, че се пречистват пред него, без това да има връзка с езически или религиозни ритуали.

Вече не само рокаджии и хипита празнуват Джулай морнинг. Традиционният празник на българските „Деца на цветята” се хареса и на почитателите на хаус и техно музиката. Те ще купонясват във Варна с един от най-известните диджеи на световната електронна сцена – Мартин тен Велден. Партито е на плажа Рапонги бийч и ще започне от 21 часа на 30 юни. Купонът ще продължи традиционно до изгрева на слънцето, като освен холандската звезда зад пулта ще застанат и родните диджеи Балтазар и Джак Рок, а организатори са „Ренесанс”. Любителите на твърдата музика във Варна също ще отбележат Джулая, но не на плажа, а в рок клуб „Пиратите”. Там ще свирят родни рок групи като „Еридан” и Sevi Band, които тръгнаха на турне из страната и ще представят своя нов албум. Парти за Джулая ще има и в Албена. Домакини са „Номад бийч клуб”, а сред гостите има диджеи от Австралия и Италия – съответно DJ Shane и DJ Marco Piccolo. От българска страна на партито ще участва DJ Sash. Купонът започва в 20 часа, а входът е свободен.

С нетрадиционна за Джулай морнинг музика ще посрещнат слънцето и на плажа на къмпинг „Градина”, където за втора поредна година се провежда „Созопол фест”. Музикалното събитие е може би най-мащабното за Джулая тази година и вероятно ще привлече и много гости от чужбина. То ще събере млади групи и изпълнители в модерни градски стилове като соул, фънк, хаус, хип-хоп лаундж, ню джаз и афробийт. Фестивалът започва още на 29 юни и ще приключи с посрещането на слънцето на 1 юли. В първия ден ще гостуват бруклинската соул банда Tortured Soul, южноафриканският хаус „диамант“ Black Coffee, както и още един нов глас от Южна Африка – принцесата на денс музиката на черния континент Bucie. В деня и нощта преди самия Джулай пък ще можем да чуем американския DJ Спина, който е работил с легенди като Мери Джей Блайдж и Стиви Уондър, японската фънк банда Osaka Monaurail и една от звездите на нюйоркската рейв сцена – Арън Дей.

От българска страна във фестивала ще се включат групи като Dirty Purchase и Tri O Five и изпълнители като Белослава. Купони ще има и на други места по морето. Бургас ще посрещне слънцето с блус и рок фестивал, безплатни прожекции и цяла улица, декорирана в хипи стилистика. Концерти ще има и в Шкорпиловци, където българската група Odd Crew ще представи новия си албум. Не е задължително обаче да посрещаме Джулай морнинг на плажа. Партита по случай празника се организират в цялата страна. С кокили и огнено шоу ще отбележат началото на юли на фестивала на открито Wake Up („Събуди се”) в Пловдивско. Това е второто издание на събитието, което е посветено на българския фолклор, но включва и литературни четения, оригами, татуировки, както и езда по подбрани екомаршрути. Специален гост ще бъде родопският гайдар дядо Богомил, а сутрините ще са посветени на йога Фестивалът ще се проведе край манастира „Св. Козма и Дамян” в близост до град Куклен на 29 и 30 юни. По същото време любителите на екстремните спортове ще участват във фестивала „Асеновград – град Приключение 2”, който ще започне край Добростан и ще включва летене с парапланери и планинско колоездене из Родопите. Още от 28 юни пък започва купонът в Кърджали. Там директорът на местния драматично-куклен театър готви тридневен рок фестивал с местни групи и диджеи. Организаторите планират в бъдеще да разширят фестивала и дори да го преместят край Перперикон, където според тях спокойно може да се направи един български вариант на Уудсток. Тази година обаче сцената ще бъде пред самия театър в Кърджали, а след полунощ купонът ще продължи в джаз-клуб „Арпезос”.

Друг кандидат за български Уудсток е фестът „Берксток”, който е основан още през 1998 г. и се провежда край Берковица. В миналото там са свирили световноизвестни банди като пънкарите от Exploited. Тази година той ще продължи цели четири дни – от 28 юни до 1 юли, и на него ще има предимно български банди. Джон Лоутън посреща слънцето, Кен Хенсли го изпраща Две от звездите на легендарната британска рок група “Юрая Хийп” ще отпразнуват Джулая в България. За поредна година Джон Лоутън ще бъде край скалите на Камен бряг и ще пее заедно с българската банда Б.Т.Р.. По традиция той ще изпълни песента “Джулай морнинг”, когато се появят първите слънчеви лъчи сутринта на 1 юли. Точно тази песен вдъхновява българските рок фенове преди десетилетия да започнат да посрещат слънцето на тази дата. Същото парче ще изпълни и Кен Хенсли, но не на морето, а в Пловдив. Той ще се качи на сцената на Античния театър и също ще бъде придружен от родна група – “Сънрайз”. Цените на билетите варират от 20 до 50 лева. За разлика от Джон Лоутън обаче Хенсли няма да посрещне слънцето, а ще го изпрати. Неговият концерт ще бъде вечерта на 1 юли и ще съвпадне със залеза на небесното светило.

Българската рок група „Тролите”, чието име е вдъхновено от митичните скандинавски тролове, ще свири на крепостта на деспот Кракра в Перник по случай Джулай морнинг. И миньорският град ще отбележи празника на хипитата с рок фест, като перничани ще могат да чуят и банди като Deep State и Cold in December. „Тролите” са една от най-успешните млади рок групи у нас. От първия албум на бандата се заинтересуваха компании като AMG, Universal и MTV-Америка. Звукът на групата е сравняван с този на Led Zeppelin, Pink Floyd и King Crimson. През март тази година „Тролите” пуснаха безплатно в интернет своя нов акустичен албум, който беше записан по време на концерт по случай Часа на Земята.

Вирни се горе