Джоун Лоутън представи ”Срещи с България”

Джоун Лоутън представи ”Срещи с България”

Вокалистът на рокгрупата „Юрая Хийп” показа едночасовата лента за планината и поречието на река Арда пред смолянската публика. На чудесен български той поздрави аудиторията и благодари за интереса към премиерата на филма му „Срещи с България”.  Как изглежда България и по-специално планината Родопи и хората й, показа автора на филма тази вечер в областния град. Рок легендата Джоун Лоутън е  водещ на двусерийния филм, разказвайки зад кадър за всяка преживяна среща и емоция. Заедно със снимачния  екип, бившият вокалист на култовата група ”Юрая хийп”, гостува близо седмица в родопския град. Още тогава той сподели, че е дълбоко  впечатлен от пътуването си в района на Смолян и поречието на река Арда, срещите с хората и  вкусния спомен от местната кухня. Във филма Лоутън влиза в ролята на „непретенциозен” пътешественик и заживява като авантюрист пред камерата. Тя го следва на всяка стъпка и не изпуска дори най-трудните и изтощителни моменти, един от които бил изкачването на върха към Момчиловата крепост. Влюбеният в родината ни музикант вече е заснел 9 ленти от по 28 минути, в които представя кътчета от българското Черноморие, магията на Странджа и Родопите. Филмите ще се излъчват по цял свят на български и английски.

Музикантът обяви, че това лято ще изнесе концерт, заедно с родопските певци и гайдари. В подножието на средновековната Момчилова крепост, която днес е туристическа атракция, Джон ще миксира каба гайда, класическа китара и рок ритми.

Нестандартната комбинация от инструменти и стилове вече има работен проект, обясни след премиерата на филма самият певец и изрази надежда, че още това лято за 50-годишния юбилей на Смолян ще „сглоби” уникалния концерт.

След представянето на филма снощи, кмета на Смолян Дора Янкова благодари на Лоутън и на екипа от национална телевизия СКАТ за свършеното. Цялата филмова поредица „Срещи с България”, е създадена съвместно с телевизия СКАТ, по поръчка на община Смолян. Собственикът на частната телевизия Валери Симеонов връчи като подарък нулевото копие на филма на кмета на Смолян Дора Янкова. Общината, която е единствената представена в две серии, ще има авторски права върху лентата и ще я разпространява,като рекламен филм за Родопите.

За спомен от премиерата, роклегендата ще отнесе като подарък в родината дървена чиния с ръчно резбована емблема на Смолян. От читалище „Светлина” в Момчиловци, освен специално посветен стих, Лоутън получи родопска торба и везана кърпа. Всички самодейци от родопското село вече са му близки приятели, а с певицата Елена Каневска, обмислят и съвместни прояви.

Вирни се горе