Двойно по-скъпи ще са и колбасите по БДС

Двойно по-скъпи ще са и колбасите по БДС

Първите местни продукти с наименованието “Стара планина” ще се появят на пазара най-вероятно до края на август или началото на септември.

Първите партиди вече са произведени и в момента се изследват, прави се анализ и съответствие, съобщава БТА. Ако продуктите отговарят на стандартите, предприятията ще е получат разрешението да ги предлагат в търговската верига, коментира министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Той посочи, че продуктите с това наименование ще бъдат “около двойно по-скъпи”, но контролът ще бъде по цялата верига.

“Санкциите за нарушаване на стандарта ще бъдат и във финансово изражение много големи, но ще се стигне до затваряне на предприятието и до отнемане на лиценза”, заяви министър Найденов.

Потребителите ще усетят от октомври повишението на цените на месните продукти “Стара планина”, произведени по новите “утвърдени стандарти”, прогнозират представители на бранша. На този етап обаче те не се ангажират с конкретен процент на ръста на цените.

Според Мирослав Найденов реалната цена на каймата с логото “Стара планина” трябва да е около 8 лева, когато е от месо и когато е в съотношение 60 на 40 свинско с телешко.

Влезлите в сила от началото на август девет утвърдени стандарта за месни продукти от свинско, говеждо и птиче месо се отнасят до продуктите кайма, кебапчета, кюфтета, сурова наденица и карначета, варени и варенопушени малотрайни колбаси и други. Продуктите “Стара планина” ще бъдат отделени от останалите продукти в магазините.

Технологичното време за изработването на нови етикети и лого ще бъде около месец – до края на август. Тогава ще бъде и реалното появяване на продуктите на пазара, обясни Илона Аврамова, месопреработвател.

Всичките 20 продукта няма да съдържат соя и консерванти, картофено нишесте, фибри, механично обезкостено месо и други. За сравнение, според БДС в някои продукти, например кренвирши, е било разрешено влагането на соя от 2,5 до пет процента. Допустимата норма за съдържание на сол в каймата, кебапчетата и кюфтетата, в суровата наденица и карначетата е до два процента. Варените и варенопушените колбаси не трябва да съдържат повече от 2,2 процента сол, а трайните колбаси от свинско и говеждо месо – не повече от 3,5 на сто. Температурата на съхранение ще бъде от минус 1 до плюс 2 градуса, вместо сегашните 4 градуса.

Дълбоко замразените продукти ще имат срок на съхранение 30 дни. Охладените кебапчета например ще могат да се съхраняват до пет дни. С утвърждаването на тези стандарти се издава и заповед към регионалните директори на НВМС. Те трябва да изискват специални заявления от всички месопреработватели, които смятат да произвеждат продукти с марката “Стара планина”.

Фирмите ще имат собствен мониторинг за лабораторни проби. Ветеринарните инспектори ще присъстват при лабораторните контроли на първите продукти. ДВСК ще следи дали месопреработвателните предприятия стриктно спазват технологичните изисквания, като методите за вземане на проби и методите за изпитване също са описани в стандартите.

Утвърдените стандарти са доброволни. Освен това не заместват утвърждаването на българския държавен стандарт (БДС), за който ще се изисква по-дълъг срок. Изискванията са разработени от експертния съвет за безопасност на храните към НВМС, съвестно с Асоциацията на месопреработвателите в България и водещи технолози.

Вирни се горе