Две учителки от ОУ „СВ. Св. Кирил и Методий“ с. Смилян с награди от национален конкурс „Учител на годината“ – 2022 на СБУ

Две учителки от ОУ „СВ. Св. Кирил и Методий“ с. Смилян с награди от национален конкурс „Учител на годината“ – 2022 на СБУ

Даниела Хаджиева и Геновева Атанасова от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Смилян са носители на награди в юбилейният ХХV Национален конкурс на СБУ „Учител на годината“ – 2022. Училището в Смилян е единственото с двама наградени учители. Старши учител в начален етап Даниела Хаджиева е носител на наградата в категория „Млади учители“, а старши учител в начален етап Геновева Атанасова – в категория „Учители-наставници“. Новината съобщи директорът на училището в с. Смилян Лиляна Балийска. „Аз съм щастлив ръководител на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ с. Смилян, защото на 19 май имах възможност да присъствам на уникално събитие за образователните институции – Националният конкурс на СБУ „Учител на годината“ – 2022. Участието в конкурса е в десет категории. Учителите от нашето училище – г-жа Даниела Хаджиева и г-жа Геновева Атанасова, участваха в две от тях и получиха заслужени награди. Това, което преживях, като директор, като приятел на моите колеги, не може да се опише с думи. Аз съм горда, защото това са представители от Община Смолян, от малкото населено място, които показаха, че когато се работи с любов, с отдаденост, с професионализъм, с лишения в името на добрите практики и в името на нашите ученици, се постигат успехи“, каза директорът Лиляна Балийска. На тържествената церемония по награждаването са присъствали министърът на образованието акад. Николай Денков, кметът на София Йорданка Фандъкова, бивши министри на образованието, представители на различни организации и министерства. „Думите, с които се описаха постиженията на всички, допуснати до заключителния етап, накараха нас – директорите, да чувстваме гордост за това, че ръководим учители, които искат образователната ни система, образователното дело да бъде на висота, да бъде с успешни практики и с добри дейности“, каза още Балийска.

uchuteli

Националният конкурс на СБУ „Учител на годината“ – 2022 се провежда за 25-та година. В тазгодишното издание са участвали над 400 човека от цялата страна - представители на образователни и културни институции, на детски градини. До заключителния етап са допуснати 80 човека. „Г-жа Даниела Хаджиева е носител на наградата в една от най-силните категории - „Млади учители“, защото всички знаем, че има проблем с мотивирането на хората да работят в образователните институции, има проблем със задържането на младите учители. Носителят на наградата „Учители-наставници“ г-жа Геновева Атанасова е дългогодишен учител в нашето училище. Тук искам да припомня, че през 2016 г., със Закона за предучилищното и училищното образование, навлезе т.нар. кариерно развитие.

nagrada

Възможността за предоставяне на наставничеството към младите учители я приемат много училищни ръководители, а за един млад учител е много важно човек като Геновева Атанасова да подаде ръка в първите месеци от професионалния му път, да има насреща добронамерен човек с опит, вдъхновител, който е готов с увереност и огромна любов да предаде на младия учител това което знае и добрите модели на работа“, коментира директорът на училището в Смилян Лиляна Балийска.

Вирни се горе