Две книги на Васил Венински представят в КДК в Смолян

Две книги на Васил Венински представят в КДК в Смолян

На 29 ноември, сряда от 18 часа в зала „Петър Стайков” на КДК ще бъдат представени две книги „Змейова напаст”, разкази и „Ловни страсти в пазвите на Радюва планина”, публицистика от Васил Венински.

За разказите му Димитър Христов пише следното: „Най-новата книга на Васил Венински „Змейова напаст“, спечелила конкурс за финансова подкрепа от МК, е продължение на белетристичната традиция на родопските властелини в литературата. Тя е пример за дълбините на българската душевност, за драматизма и героизма в народната съдба, за нравствените измерения на днешния и утрешния човек, генетично и духовно свързан както с модерната цивилизация, така и с дебрите на природата, със своите предци и учители в един друг свят, който ни връхлита с нови изпитания.

„Ловни страсти в пазвите на Радюва планина“ е обемен изследователски труд от над 340 страници. За да напише тази „ловджийска сага“, изтъква Иван Христов, Венински обикаля библиотеки и държавни архиви в страната. Впечатляват ни обособените раздели като отделни части в книгата, които систематизират огромната информация и ловни дейности през различните исторически периоди. Потвърждават умението на автора увлекателно да разказва, като отсява незначителното и обобщава водещото през годините. Наред с богатия снимков материал от черно-бели и цветни снимки (повечето лично направени), художествено-документалния текст е структуриран в петнадесет раздела. Книгата започва с кратък обзор, включващ човекът и лова, първите ловци, развитието на лова във времето, спира се на организираното ловно движение в България…

Заповядайте, ще е интересно, песенно и вълнуващо!

Всички са поканени!

КЛУБ НА ДЕЙЦИТЕ НА КУЛТУРАТА – СМОЛЯН

Вирни се горе