Двама родопчани с приз „Достойните българи”

 Двама родопчани с приз „Достойните българи”

На официална церемония в НДК в София двама родопчани бяха отличени с приза „Достойните българи”. Това са 94-годишният Георги Милушев от Смолян, който направи и дари на общината бюст-паметник на Васил Левски и 39-годишният Раденко Велинов, превърнал запустял цех в смолянското село Смилян в център на изкуството. На събитието присъстваха премиерите на България Кирил Петков и на Северна Македония Димитър Ковачевски.

„Трогнат съм от вниманието, с което съм удостоен, да бъда достоен българин. Това звание ме ентусиазира и мотивира да направя още нещо. Това, което съм направил, считам че не е достатъчно за тази награда, която получавам и затова решихме със семейството ми, да направя паметник на родоначалника на нашата революционно освободителна борба – Георги Сава Раковски”, каза Милушев. Новият паметник вече е готов и ще бъде подарен на 101 Алпийски полк и монтиран във Военния клуб в Смолян по повод 201 години от рождението на Раковски.

39-годишният Раденко Велинов дълги години е живял в САЩ и Шотландия. В чужбина той усъвършенства дърводелските си умения, като мечтата му е да съживи традиционните занаяти в родното му село Смилян. При завръщането си в България купува сградата на старата пречиствателна станция с цел да я превърне в център за занаяти и изкуства.

Екипът на SmolyanNews.com поздравява достойните българи от Смолян!

Вирни се горе