Двама българи изкачиха за първи път връх Чепеларе на остров Ливингстън

Двама българи изкачиха за първи път връх Чепеларе на остров Ливингстън

Горди сме, че наш съгражданин е първият, който стъпи на връх Чепеларе на антарктическия остров Ливингстън, каза Анелия Пискова – "Връзки с обществеността" в Община Чепеларе. Тя добави, че 35-годишният чепеларец е развял и знамето на общината. „Той е една от нашите гордости. За Марчо Паунов покоряването на върха е една сбъдната мечта. Пожелаваме му да покори още много върхове в живота си и да продължава да прославя община Чепеларе“, добави още Пискова, предаде БТА.

На 14 януари Марчо Паунов и алпинистът Дойчин Боянов покориха ледения връх, който се намира в планина Тангра. Получава това име в чест на град Чепеларе през 2002 година.

„Идеята за името е в знак на благодарност към Кръстьо Вангелов, който в качеството си на директор на фабриката за ски е дарил много на българските полярници“, написа във Фейсбук Марчо Паунов. Той добавя, че досега никой не е изкачвал този връх, защото ледниковите пукнатини се простират по цялата планина. „Тя е изключително недостъпна и опасна“, посочва още Марчо Паунов.

Жителят на Чепеларе за трета поредна година е включен в логистичния състав на полярната експедиция към българската полярна база на остров Ливингстън. Неговата дейност е свързана товарна въжена линия, която изгради за превоза на строителни материали през 2022 г.

Транспортният лифт е за строителството на нова научна лаборатория на острова, с която се превозват строителните материали, нужни за изграждането лабораторния блок на недостъпна скала.

Вирни се горе