Два нови училищни автобуси ще получи община Смолян

Два нови училищни автобуси ще получи община Смолян

Трийсет и пет общини ще получат нови училищни автобуси

Трийсет и пет общини от 18 области ще получат нови училищни автобуси, информира пресцентърът на образователното министерство. Целта е да се осигури всекидневен безопасен транспорт на пътуващи деца и ученици.

Министерството на образованието и науката предоставя 37 автобуса като шест от тях отиват в област Враца, се посочва в информацията. По четири автобуса са предвидени за Благоевград и Видин. За областите Бургас и Варна има по три, а за Кърджали, Плевен, Русе и Смолян – по два. По един ще получат общини в областите София, Шумен, Стара Загора, Силистра, Разград, Пловдив, Перник, Пазарджик и Ловеч. Автобуси се предоставят приоритетно за средищни детски градини и училища, в които се обучават деца и от други населени места. При разпределението се отчита още броят на учениците, които нямат превоз до образователните институции, уточняват от МОН. Предимство имат също училища в труднодостъпни населени места.

Доставките са съобразени и с потребностите, заявени от общините, училищата и детските градини. Училищните автобуси се доставят въз основа на рамков договор от 2020 г. По този начин МОН подпомага общините в задължението им да осигуряват превоз за децата и учениците, се посочва в текста.

Вирни се горе