Два нови грипа ще ни разболяват тази зима

Два нови грипа ще ни разболяват тази зима

Грипните заболявания тази година ще бъдат предизвикани от два нови щама – “Виктория” и “Уисконсин”, различни от тези, които бяха доминиращи през миналата година. Това заяви проф. Мира Кожухарова – национален консултант по епидемиология, цитирана от здравния сайт “БоленЗдрав”. През изминалата зима грипните заболявания бяха предизвиквани от свинския грип заедно с “Бризбейн” и “Пърт”.

Сега най-разпространен отново се очаква да бъде свинският грип (H1N1). “Двата щама – “Виктория” и “Уисконсин” са включени в състава на новите противогрипни ваксини, които този месец трябва да се появят в аптечната мрежа”, допълни проф. Кожухарова. “Виктория” е от типа А (H3N2), а “Уисконсин” е от типа В.

“Сложно е отсега да се каже дали няма да има и други циркулиращи сред населението щамове”, добави експертът.

Епидемиолози на Световната здравна организация непрекъснато наблюдават вирусите, които циркулират по света и така с доста голяма точност предсказват кои щамове са доминиращи през съответната година. Тази информация се подава към фармацевтичните компании, за да произведат правилната ваксина.

Имунизацията се препоръчва на първо място за малките деца с неукрепнал имунитет и за възрастните, но също и за хронично болните, обясни проф. Кожухарова. Именно при тези групи от населението е най-голям рискът да получат усложнения. Добре е да се ваксинираме навреме, тъй като не може да се предскаже с точност кога и как ще се развие епидемията, добави тя.

Грипът е своеволен и непредвидим, а за образуване на имунитет са необходими около 2-3 седмици. Така, ако се стигне до недостиг на ваксини, например поради големи мащаби на епидемията, поне рисковите групи ще са предпазени.

Вирни се горе