Възстановяват паметната плоча на граничаря Вергил Ваклинов край Доспат

Възстановяват паметната плоча на граничаря Вергил Ваклинов край Доспат

Церемония по възстановяване на паметната плоча на граничаря Вергил Ваклинов се провежда днес, 3 юли 2010 г. в местността Римския мост. Мостът се намира на р. Доспат между селата Бръщен и Црънча, общ. Доспат,съобщи говорителя на ОД МВР-Смолян. Възстановяването на плочата на Ваклинов е гражданска инициатива на ветерани от Гранични войски и на хора, тачещи паметта и историята. На мястото е имало паметна плоча на Ваклинов, но по неизвестни причини тя не съществува вече няколко години. Инициаторите на това дело ще извършат и освежаване на намиращата се там плоча на граничаря Дончо Ганев, загинал на римския мост. Събитието ще бъде почетено от представители на РД “Грачниана полиция” – Смолян. Запланувано е поднасяне на венец и цветя в присъствието на почетен наряд от Гранична полиция. След това участниците ще изкачат връх Ваклинова чука (1368 м), намиращ се на около 1 км югоизточно от с. Бръщен, където през нощта на 1-ви срещу 2-ри юли 1953 г. в престрелка с бандитска група са смъртоносно ранени младши сержант Вергил Ваклинов и неговият верен другар – служебно куче Вихър. На 04. 07. 2010 г. ще бъдат поднесени цветя и на паметника на граничаря и неговото куче в с. Ваклиново.

Вергил Борисов Ваклинов е български граничар, загинал при изпълнение на служебните си задължения по охрана и отбрана на държавната граница на Народна република България през 1953 г.

На 1 юли 1953 г., мл. с-т Вергил Ваклинов, редник Трайко Стаменов и служебното куче Вихър, изпълняват бойна заповед по охрана и отбрана на държавната граница в местността „Ливадите“, край с. Бръщен. Около 21:30 ч. чуват изстрели откъм района на Римския мост на Доспат дере. Вергил Ваклинов и Вихър, следвани от Трайко Стаменов се отправят към района на престрелката.

Минути преди това, въоръжена група от четирима диверсанти, завръщаща се нелегално в Гърция, след като е изпълнила задачата си в България, се е натъкнала на наряд от съседната гранична застава, в състав ефрейтор Александър Александров и редник Дончо Ганев. В завързалата се помежду им престрелка е убит Дончо Ганев, тежко ранен е Александър Александров и смъртно ранен е единият от нарушителите.

Вергил Ваклинов пресича пътя на останалите нарушители, преследва ги до линията на самата държавна граница, в местността Чуката (сега Ваклинова чука), и убива двама от нарушителите, като самият той е тежко ранен при престрелката. Последният нарушител от групата е убит от служебното куче Вихър, което също загива в схватката с него.

След приключване на сражението, раненият Вергил Ваклинов, през нощта, в продължение на часове е носен на ръце от другарите си до съседното село Марулево, където местните селяни окосяват голяма поляна, за да може рано сутринта на 2 юли да кацне изпратен от София санитарен самолет, който да го транспортира до болница. Въпреки положените усилия от другарите му, от местното население и от властите, Ваклинов умира по време на полета.

С министерска заповед, младши сержант Вергил Ваклинов е повишен посмъртно в звание младши лейтенант и получава отличието „Герой на Гранични войски“. В негова чест, през 1960 г. село Марулево е преименувано на Ваклиново. В центъра на селото е издигнат паметник на граничаря Вергил Ваклинов и кучето му Вихър.

Паметници и паметни плочи на Вергил Ваклинов има още и в родното му село Планиница (Пернишко), в Школата за инструктори на служебни кучета в Берковица, в двора на бившия граничен отряд в гр. Гоце Делчев, в двора на ГПУ — Доспат (бившата комендатура), както и в заставата, в която е служил и която по-късно е била именувана застава “Вергил Ваклинов”.

Вирни се горе