Досъдебно производство е образувано срещу 32-годишния смолянчанин за купуване на гласове

Досъдебно производство е образувано срещу 32-годишния смолянчанин за купуване на гласове

Досъдебно производство е образувано срещу лице, извършило престъпление относно политическите права на гражданите. „Към настоящия момент са извършени процесуално-следствени действия, в резултат на тяхната преценка наблюдаващия прокурор Татяна Найденова е преценила, че са налице достатъчно доказателства за виновността на задържаното лице и е дала указания то да бъде привлечено под наказателна отговорност. Относно мярката за неотклонение, по преценка на наблюдаващия прокурор, като се има предвид, че се касае за тежко умишлено престъпление и има реална опасност да извърши друго престъпление, ще бъде задържан за срок от 72 часа и ще бъде внесено искане за вземана на мярка „задържане под стража“. Предстои да бъдат разпитани още свидетели. Първоначалните сведения, които сме получили за осъществената престъпна деятелност се потвърждават към този момент“, каза окръжният прокурор Недко Симов.

По думите му благодарение на доброто сътрудничество между прокуратурата и ОД МВР Смолян 32-годишното лицето е задържано. То не е криминално проявено, уточни старши комисар Николай Димов. „На 5 юли късно следобед при нас постъпи информация за лице на 32 години от Смолян, което е организирало предлагането на имотни облаги, с цел да бъдат склонени граждани да упражнят избирателните си права в подкрепа на определена политическа партия. Незабавно бяха организирани оперативно-издирвателни мероприятия, съгласувани с прокуратурата. След разширяване на първоначално получените данни, вчера /6.07.2021 г./ се пристъпи към реализацията им. Лицето беше установено и задържано за срок от 24 часа. Продължава изпълнението на указанията на разследващия прокурор. Схемата е следната: човекът предлага да осигури до 100 избиратели, които да подкрепят определената партия или кандидат, срещу определена парична сума за всеки един от тях“, обясни директорът на ОД МВР – Смолян.

„Призовавам всички граждани да подават сигнали. С активното съдействие на гражданското общество ще разкрием всички престъпни посегателства включително и престъпления срещу политическите права на гражданите. Всеки сигнал ще бъде отработен с максимална отговорност, това го гарантираме“, категоричен беше Недко Симов. „Апелирам към всички граждани, които имат информация за закононарушения, свързани с изборния процес, да ги подават своевременно. Уверявам ви, че МВР има необходимия капацитет да ги провери и съответно, със съдействието на прокуратурата, лицата да си получат предвидената в закона наказателна отговорност“, допълни и ст. комисар Димов.

До момента в Окръжна прокуратура са постъпили девет сигнала за нарушения на изборните плава. За предстоящия вот на 11 юли има само едно образувано производство и то е настоящото. От изборите на 4 април има образувано досъдебно производство, по което има влязла в сила осъдителна присъда. По отношение на сигналите, подадени от областният управител Стефан Сабрутев окръжният прокурор Недко Симов поясни: „По всички сигнали от областния управител са разпоредени проверки. По част от тях има приключили проверки, има произнасяне, няма образувани досъдебно производство по сигналите на областния управител до момента“.

Вирни се горе