Дора Янкова: „Мащабното саниране“ на домовете е манипулация на ГЕРБ, която прикрива сериозен скок в цената на тока

 Дора Янкова: „Мащабното саниране“ на домовете е манипулация на ГЕРБ, която прикрива сериозен скок в цената на тока

Обещанието на ГЕРБ, че ще санира всички български домове е една огромна предизборна манипулация. Това заяви в Борино водачът на Коалиция „БСП – лява България“ в област Смолян Дора Янкова. Според нея е неясно откъде формацията на Борисов ще осигури 2 млрд. лв., за да санира блоковете.

„Нашето правителство договори Споразумението за сътрудничество с ЕС в периода 2014-2020 г. Ние защитихме общо 300 млн. лв. за саниране на жилищни и обществени сгради. ГЕРБ трябва да кажат откъде ще вземат останалите 1,7 млрд. лв. Заем ли ще теглят, или ще източат фискалния резерв, който кабинетът „Орешарски“ увеличи точно с 2 млрд. лв.“, запита водачът на червената листа.

Янкова припомни, че община Смолян е била пилотна по програмата за саниране. „Аз бях кметът, който започна програмата за енергийно обновяване на домовете в страната и най-добре знам как се случват нещата“, напомни тя.

Според Дора Янкова говоренето за саниране на сгради от страна на ГЕРБ цели да прикрие предстоящото увеличение на цената на тока от 1 октомври с 10% и по-сериозен ръст, през следващите месеци. „Действително сградите, които се санират понижават разходите за отопление, но хората в планинските райони не се отопляват основно на ток. По-високата цена на електроенергията ще удари качеството на живот, цените на стоките и услугите, което няма да може да се покрие от спестяванията за отопление“, категорична бе Янкова. Тя постави остро въпроса кой носи политическата отговорност за покачването на цената на тока от 1 октомври с 10 на сто – президентът Плевнелиев, служебното правителство или никой?

Заедно с Янкова пред жителите на Борино управленската програма и приоритетите за региона представиха и кандидатите за народни представители от червената листа – Валентина Павлова и инж. Венцислав Венков. Пред избирателите представителите на лявата листа се ангажираха да продължат инициативата за ремонт на единствената църква „Св. Петър и Павел“, за която е изготвен проект, който очаква финансиране от програмата за развитие на селските райони.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Вирни се горе