Дора Янкова: Да се обяви по-висока степен на пожарна опасност в съхнещите родопски гори

Дора Янкова: Да се обяви по-висока степен на пожарна опасност в съхнещите родопски гори

Мобилизиране на по-сериозен ресурс за почистване на масивите, засегнати от вредители е основна задача, смята червената депутатка

Народният представител от БСП Лява България Дора Янкова проведе среща със заместник-министъра на земеделието и храните Георги Костов по повод проблема със съхненето на родопската гора, за което преди дни алармира тя. Двамата обсъдиха ситуацията и мерките, които започват да се прилагат в Смолянска област. Народният представител коментира след срещата, че е удовлетворена, тъй като са започнати действия за решаване на проблема с корояда, който е засегнал хиляди декари борова гора в Родопите, причинявайки множество райони с кафяви петна от изсъхнали дървета.

Според Янкова е важно да бъдат мобилизирани повече хора, тъй като процесите са много интензивни и буквално всеки ден вредителите превземат нови територии. Депутатката обясни, че множеството изсъхнали насаждения крият риск от по-сериозни пожари и предложи да се обяви по-висока степен на пожарна опасност. Това според нея ще позволи органите за гражданска защита и противопожарните отряди на общините да се включат в почистването на горите от засегнати дървета и падналата маса, която стои още от миналата зима. Янкова предложи и 25% от тази дървесина да се предостави за добив от горските стопанства, които също ще могат да активизират човешки ресурс в решаването на проблема. „Най-вече трябват мерки, за да стимулираме местното население, което може да почисти горите и да ползва ресурса за отопление“, посочи Янкова.

Тя готви парламентарно питане към министър Десислава Танева. Отделно депутатката от левица ще предложени законодателни мерки по отношение на санитарното опазване на горите. „Ако миналата година бяха положени повече усилия за почистване на падналите дървета сега нямаше да имаме хиляди издъхнали млади и вековни дървета. Това е национално богатство, към което подхождаме безотговорно в момента“, категорична е тя.

Вирни се горе