Домашни апарати мерят кръвното неточно

Домашни апарати мерят кръвното неточно

Домашните апаратчета за кръвно, които се слагат на китката, са неточни, предупреди проф. Светла Торбова, шеф на Българската лига по хипертония. Всеки път те показвали различни стойности.

Кръвното се мери на лакътя, и то в лекарски кабинет, уточни проф. Торбова. Специалистите работели само със сертифицирани устройства.

За вкъщи те препоръчват апаратите поне да са с “ръкав” и помпа. Никой не контролирал качеството на уредите с батерийки, внос предимно от Китай.

Към 1,530 млн. българи знаят, че страдат от хипертония, но реалният брой на засегнатите е 1,8-2 млн. души по данни на лигата.

Между 20 и 30% от тях не знаят, че имат високо кръвно.

Българите не страдат повече от хипертония в сравнение с хора от други страни.

Само около 20-25% от болните обаче се лекуват по съвременните стандарти, затова сме били на едно от първите места в Европа по смъртност от сърдечносъдови заболявания. Мъжете ни са пък на първо място в ЕС по смъртност след инсулт.

Здравната култура у нас е ниска, а кръвното нанася поражения в организма без симптоми, каза още проф. Торбова.

Все още в България не се ползвали достатъчно статините- група медикаменти, които могат да се дават и за превенция на инсулти и инфаркти. Мъжете не искали да ги пият, защото смятали, че водят до импотентност.

“По-скоро е обратното. Статините подобряват кръвоснабдяването, което е от основно значение в половия живот”, каза специалистката.

Лигата по хипертония организира акция “Зелено сърце”. От днес до края на юни в 22 града ще измерват безплатно кръвното и кардиолози ще консултират по въпросите на профилактиката.

Вирни се горе