Документалният филм „Ваклуш“ стартира тържества, посветени на 100 годишнината от рождението Ваклуш Толев

Документалният филм „Ваклуш“ стартира тържества, посветени на 100 годишнината от рождението Ваклуш Толев

След премиера на София филм фест „Ваклуш“ с прожекции в цялата страна. Той се превърна в най-гледания филм от документалната селекцията на фестивала. Седемдесет и втората прожекция ще е в Смолян, където режисьора на филма ще го представи на 15 октомври от 18:00 часа в Кино „Арена“. Входът е свободен.

Документалният филм „Ваклуш“ е сниман в периода 1998 - 2022 г. и съдържа непоказвани архивни кадри от живота на известния духовен водач и учител Ваклуш Толев. Филмът е посветен на 100 годишнината от неговото рождение и представлява разказ за житейския път и идеите на една от най-енигматичните личности на България.

Автор на „Ваклуш“ е Николай Василев – един от най-изявените режисьори документалисти в България. Срещата му с Ваклуш Толев е поставила началото на близо 20 годишно заснемане на уникални документални кадри от живота на духовния Учител, чиито идеи, според режисьора, ще променят света.

В документалната лента зрителите ще видят Петър Стоянов – президент на България в периода 1997-2002 г., д-р Илко Семерджиев – министър на здравеопазването в периода 1999-2001 г., проф. д-р Мария Славова – юрист и преподавател в СУ „Св. Кл. Охридски“, Огнян Минчев – политолог и доктор на социологическите науки, проф. Иван Желев – богослов, доц. д-р Иван Бъчваров – физик и преподавател в СУ „Св. Кл. Охридски“, доц. д-р Кирил Коликов – математик и преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски, Бойко Станкушев – журналист и др.

Ваклуш Толев, когото наричат Учителят на Мъдростта, е богослов по образование, обществен деятел, лектор и автор на множество трудове с религиозно-философска и културно-историческа тематика. Преминал през затвори и лагери на комунизма, той твърди че страданието не съществува, то е развитие. Преследван от репресивния апарат на Държавна сигурност като „враг на народа“, учи, че няма зло – то е нееволюирало добро. С премеждия завършва богословие, но за него човекът не е грешник, както учат религиите, а е бог в развитие. След промените в България е поканен да преподава в Пловдивския и Софийски университети. Там в лекциите си по историята на духовното знание често напомня надписа на делфийския храм „Познай себе си и ще познаеш боговете и света“. Той самият преживява това познание и формулира свое учение, което нарича „Път на Мъдростта“. През 1998 година Ваклуш Толев внася предложение към ООН в „Хартата за правата на човека“ да се включи и клауза нова клауза за защита правата на душата.

Николай Василев е сценарист и режисьор, изключително активен в намиране на вълнуващи герои и сюжети. За филма му „Приказки“ е удостоен през 2010г. с наградата „Jameson“ на София филм фест за най-добър български късометражен филм. В творческата му биография има още десетки наградени филми, които могат да бъдат описани като вдъхновяващи: „Добрият самарянин“, „Пътят към Тива“, „Високо“, „Добрият Ад“, „Резервни крила“, „Осенение“ и др.

През 2019 г. филмът му „Формулата на Тео“, посветен на известния учител по физика от Казанлък Теодоси Теодосиев, се превърна в знамение, което пълнеше киносалоните не само в България, но и извън границите й. През 2021г. Николай Василев представи „Да бъдеш Майстора“, вълнуващ портрет на Владимир Димитров Майстора, както и своя последен филм „Гладиатор“ посветен на двукратния олимпийски шампион Боян .

Вирни се горе