Доклад на ЕК: Смъртността от COVID-19 в България е най-висока в съюза

Доклад на ЕК: Смъртността от COVID-19 в България е най-висока в съюза

България се бори с поредната опустошителна вълна от COVID-19 на фона на политически промени и растяща инфлация. Смъртността от COVID-19 в страната е най-високата в ЕС и втората най-висока в света, а пандемията добавя натиск върху вече претоварената здравна система. Въпреки това, сега, когато парламентът потвърди новото правителство след месеци на политическа безизходица, има надежда за по-добро справяне с кризата с COVID-19 през следващите месеци, пише в доклад на Европейската комисия за последните промени в социалната политика в България.

България е на първо място в ЕС (второ в света) от страните с най-висок брой общо потвърдени COVID-19 смъртни случаи на милион души. Цифрите са 6062/милион за Перу и 4362/милион в България. Третата страна в списъка, с повече от 4 хиляди потвърдени смъртни случаи на милион, е Босна и Херцеговина (4021); Унгария се нарежда на четвърто място, с 3896/милион.

Само 27,1% от Българското население е напълно ваксинирано (две дози) срещу COVID-19, т.е най-ниският процент в ЕС. Втора с най-нисък процент е Румъния (40,4%); средното за ЕС е 68,6%. Дневният брой на COVID-19 ваксинации, приложени на 100 души (средно седмично) е само 0,19.

В допълнение към пандемията имаше и дълга политическа криза в България, проведоха се три парламентарни избора 2021 г. (през април, юли и ноември). Тези политически сътресения доведоха до много по-малко тежки обществени мерки срещу разпространението на COVID-19. Служебното правителство въведе “зелен сертификат” в България на 25 октомври 2021 г., по-късно, отколкото в която и да е друга страна от ЕС.

Този сертификат вече е необходим за дейности на закрито, като посещения и пазаруване в молове, ресторанти и фитнес центрове. Изключение правят посещенията в аптеки, банки и хранителни магазини. Сертификатът може да се издава на всеки, който отговаря на някой от следните условия: ваксинация срещу COVID-19; отрицателен резултат от тест за COVID 19; възстановяване от COVID-19; и (от 11 ноември 2021 г.) достатъчно антитела.

При положение, че България, заедно с Латвия и Франция, формират групата на най-скептични към ваксините страни в ЕС, според доклад на ЕС от 2018 г., антивакс конспиративните теории и дезинформацията намериха благодатна почва в страната.

Десетилетия наред България не успява да извършва значителна реформа в своето здравеопазване система. Основните проблеми на системата включват масова емиграция на лекари и медицински сестри, висока средна възраст на тези, които остават, хроничен дефицит на болнично финансиране, лош достъп до здравеопазване за селското население и малцинствата, недостатъчно развита извънболнична помощ, високи плащания “от джоба”, високи неудовлетворени медицински нужди и голям брой смъртни случаи от двете предотвратими и лечими причини.

В описаната по-горе ситуация поставя много от натиск върху вече силно напрегнат здравна система. Ситуацията с пандемията в България е вероятна да се влоши допълнително през зимата, с продължаващите високи нива на COVID-19 случаи, висока смъртност и ниска ваксинация.

Преди да бъдат оправени тези дълготрайни проблеми са необходими ясни и недвусмислени мерки за справяне с COVID-19 кризата в краткосрочен план, включително нова ваксинационна кампания, която адекватно адресира точните опасения към неваксинираното мнозинство.

Положително е, четири политически партии в новия български парламент успешно постигнаха коалиционно споразумение, което включва като основен приоритет преодоляване на кризата с COVID-19.

Коалицията се съгласи на широкомащабна осведомителна кампания за ползите от ваксинация, както и подробно епидемиологично изследване (за оценка предизвикателствата пред здравна система във всяка част на страната), като част от битката срещу COVID-19.

Сега остава да се види какви конкретни стъпки ще предприеме новото правителство през следващите няколко месеца.

Вирни се горе