До края на 2022 г. е-рецептата ще е задължителна

До края на 2022 г. е-рецептата ще е задължителна

Електронната рецепта да стане задължителна, а до края на 2022 г. да се разработи мобилно приложение, което да се внедри в системата за информационно обслужване. Това е намерението на Министерство на здравеопазването, съобщено от министър Асена Сербезова по време на Комисията по здравеопазване в парламента.

По думите й “лекарят трябва да има визия и информация с какво се лекува пациентът”. Промяната се предвижда да се направи в Наредба номер 4 за предписване на лекарствени продукти.

Иначе МЗ е създало и работна група за електронното здравеопазване, като се проучват медицинските сестри по региони, електронния запис и досие.

По време на комисията стана ясно още, че се създава Национален съвет за реформа в психиатричната помощ и е договорено специалистите да получат обучение с паневропейския комитет, за да се модернизира.

Предвиждат се и промени в Наредба 8 за нови изследвания за профилактика, като се включват папилома вирус, рак на шийката ма матката.

Като дългосрочна стратегия министър Асена Сербезова посочи здравно образование в училище. То обаче било пилотно започнато – учители по здравно образование били разпределени в 200 училища, както и психолози за деца от 5 до 8 клас, обучени са и над 2000 обучители в 18 000 центрове в страната, изготвя се и модулна програма за сексуално здраве и образование, както и психологично здраве за тревожност, депресия, агресия и автоагресия, фактори, които се засилват в обществото. В по-дългосрочен план се предвиждало и с цел повишаване на здравната грамотност да се създадат мобилни приложения, за здравословен начин на живот, отговорно отношение към лекарствените продукти.

Припомняме, през март 2021 г. до края на април 2021 г. бе срокът за въвеждане на електронна рецепта в аптеките в цялата страна.

Преди година само 500 аптеки у нас издават електронни рецепти. През декември 2020 г. стана ясно, че всеки общопрактикуващ лекар може да издава електронна рецепта към всяка една аптека.

Вирни се горе