До дни влизаме в оранжевата зона

До дни влизаме в оранжевата зона

До дни страната ни ще влезе в оранжевата зона по разпространение на коронавируса след нарастването на случаите. Това обяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров. По думите му предстои затягане на мерките, но то ще бъде по-скоро в засилването на контрола.

Министерството на здравеопазването има приет план, който ясно разграничава кога се предприемат определени мерки. В момента България е в зелената зона, до дни ще влезе в оранжевата. Прогнозата на Петров е това да се случи най-късно в понеделник.

“В момента се вземат мерки по-скоро за затягане на противоепидемичния контрол и то в закрити помещения, където се намират много хора – основно дискотеките в курортите. "Впечатленията на министерството са, че не се спазват никакви мерки”, посочи д-р Димитър Петров.

Той обясни, че в страната има много голямо движение, включително транзитно. “Главно от гастърбайтерите, които се връщат и спират по няколко пъти, докато стигнат до границите. Има и струпване по границите, така че втората насока за проверките е по тези трасета, местата за отдих, бензиностанции и заведения за бързо хранене”, посочи д-р Димитров.

Ако продължи ръстът на заразените с коронавирус, ще има затягане.

В червената зона се предвиждат доста драстични ограничения по отношение на заведенията на закрито. Димитър Петров коментира: “Не може в едно заведение да се води, че имат 200 места, а вътре да има 2000 души. Заведения на открито, където има струпване на хора, също вероятно ще бъдат ограничавани. Това са основните места на зараза.”

Според Петров плажовете не са такъв проблем, тъй като са на открито, има слънце и вятър. “Нещата стават в контактите извън плажовете”, отбеляза д-р Димитър Петров.

Вирни се горе