До 80 желания на час валяха над Рожен

До 80 желания на час валяха над Рожен

В нощта срещу 13ти август беше пикът на метеорния поток “Персеиди”, в който любителите-астрономи в небето над Рожен успяха да видят и преброят между 60 и 80 метеора на час, съобщи БНТ.

Националната астрономическа обсерватория на връх Рожен е едно от най-подходящите места за нощно наблюдение заради своите 1750 метра надморска височина.

Нощното небе беше в пълен мрак и звездният дъжд можеше да се види ясно с просто око.

С камера обаче мисията бе трудноизпълнима, ето защо желаещите да се полюбуват на падащите звезди бяха специално оборудвани.

“Фотоапарат, който може да снима на скорост Б, да е отворен фотоапаратът продължително време, колкото вие желаете и да го позиционирате някъде неподвижно. Така може да уловите трекове – движението на звездите, като съответно, когато падне метеор в полето, той също ще се хване и така ще го уловите” – поясни Гроздан Грозев – любител-астроном.

Учените смятат, че с миниатюрните си размери метеорите не оказват влияние върху Земята. Тези, които навлизат в нашата земна атмосфера, са големи “колкото песъчинка” и изгарят напълно, когато навлязат в атмосферата, каза астрономът Григор Николов.

Той допълни: “От триенето оставят след себе си стълб от плазма, който свети. Това, което ние виждаме, това проблясване”.

Въпреки че не виждат падащи звезди за първи път, астрономите признаха, че и те като многобройните туристи, наблюдаващи космическия спектакъл, си пожелават нещо, когато видят падаща звезда.

Метеорният поток “Персеиди” може да се наблюдава всяка година по това време.

Вирни се горе