До 10 дни започва монтажа на котли на пелети по Проекта на община Смолян

До 10 дни започва монтажа на котли на пелети по Проекта на община Смолян

„До 10 дни започва монтажа на котли на пелети в Смолян, а около средата на ноември ще бъдат монтирани и първите климатици по проекта на община Смолян за смяна на горивната база“. Това каза зам. кметът на община Смолян Марин Захариев. Вече има избран изпълнител по позицията с котлите на пелети. „По отношение на климатиците, имахме жалба в Комисията за защита на конкуренцията. Производството е прекратено, но пък се обжалва определението за прекратяване. Може би до две седмици ще има резултат и се надявам всичко да е наред и във Върховния съд, така че да започне монтажа и на климатиците“, уточни Захариев.

Всички домакинства, които са събрали над 50 точки ще получат котли или климатици до края на тази календарна година. Това са около 230 домакинства за климатици и около 320 за котли. Списъците са публикувани на сайта на община Смолян и всеки може да види в коя група попада. По думите на зам. кметът Марин Захариев монтажниците правят предварителен оглед. Ако в жилищата на хората, където ще се монтират котли, се налагат корекции в инсталацията, ще им бъдат дадени насоки и след около 10-15 дни ще се върнат отново за инсталиране на отоплителния уред. Корекциите обаче са за сметка на самите домакинства.

„Проектът е с продължителност до октомври 2023 година, така че всички групи поетапно ще получат своите уреди до следващата зима“, уточни зам. кметът Марин Захариев. В момента дори е отворен прием за тези, които не са кандидатствали до сега и могат да го направят. „Посланието ни към хората е да кандидатстват, ако са склонни да подпишат декларация и договор, че три години няма да горят въглища и дърва. Ние искаме съвсем да намалим запрашаването, защото програмата е свързана с качеството на атмосферния въздух“, добави Захариев. Домакинствата, които получат отоплителен уред по проекта на община Смолян, ще трябва да върнат стар такъв – на въглища или дърва. Те ще бъдат предадени, а генерираните средства ще се използват отново за мерки, свързани с качеството на атмосферния въздух. До момента, в който хората не са подписали договор и не им е монтиран уреда, могат да направят всякакви промени, т.е. вместо котел на пелети да поискат климатик или обратното. „Важно е да уточним, че домакинствата, които са с над 50 точки ще получат уред за отопление до края на тази календарна година. Тези, които имат по-малко от 50 точки, ще трябва да си осигурят отоплението за този зимен сезон“, заяви зам. кметът Марин Захариев.

Вирни се горе