Дни посветени на книгата в Златоград

Дни посветени на книгата в Златоград

През м. март библиотеката проведе инициативи посветени на Световния ден на книгата и авторското право Обявен беше конкурс за илюстрации на корица на книга, приказка за деца до 14 години.

Традиционната инициатива Маратон на четенето беше подкрепена от ОУ „Васил Левски”, Дневен Център „Зора” , Детска градина „Радост „ и Център за обществена подкрепа .

Маратонът на четенето , посветен на 23 април –Световния ден на книгата и авторското право беше открит от третокласниците от ОУ „Васил Левски” и техните преподаватели – Е. Демерджиева, Л. Вълчева, и Д .Кафеджиева . При спазване на всички епидемиологични мерки ,учениците , посетиха библиотеката , и се включиха в Маратона. Всички деца четоха приказки, гатанки и стихотворения .Библиотекарите ги запознаха със историята на отбелязването на Световния ден на книгата и авторското право значението на инициативите посветени на месеца на четенето .

Всяка година в маратона записват своето участие и младежите от Дневен център „Зора” След като се запознаха с историята отбелязване на Световния ден на книгата”, те разгледаха новите книги в библиотеката. С интерес се посрещнаха и художествените творби,,които се прочетоха, гатанки, занимателни текстове за попълване на думи. Активните участници в конкурса "Моята илюстрация " от ДГ "Радост " гр. Златоград се включиха и в Маратона с четене на стихотворения, приказки ,гатанки . Децата пяха и разгледаха с интерес книгите с приказки и красиви илюстрации.

Интересно участие в Маратона на четенето подготвиха специалистите от ЦОП Златоград- Ф.Хаджиева, И.Симеонова и М.Билянова заедно с потребителите . Участниците рецитираха стихотворения и четоха приказки, извлякоха и поуката от приказката на А.Каралийчев “Дядо и внуче”. Всички участници изработиха красиви книгоразделители , от които подариха и за читателите на библиотеката. На таблото подредиха мисли и мъдрости за книгата. С екипът на ЦОП партньорството ни винаги е интересно , забавно и полезно!

На 23 април бяха определени и наградените участници в конкурса ” Моята илюстрация”.

В конкурса се включиха 131 участника от цяла България, някои от които с повече от една илюстрации.

Комисията направи следната класация :

• Във възрастовата група от 8 до 14 години

I място – Диана Александрова Бозова- 10 г за илюстрацията на приказката „Майчина сълза”- ОУ”Васил Левски ” гр. Златоград

II. място -Цвета Никол Петрова- 9 г. за илюстрация на „Пипи дългото чорапче ” – гр. Русе

III. място- Петя Добромирова Димитрова –10 г за илюстрация на „Дядовата ръкавичка”- гр. Русе

• Във възрастовата група до 8 години

I място – Сияна Павлова- 6 г за илюстрацията на приказката „Котаракът в чизми – гр. Плевен

II. място Ясен Юрчиев 6 г -. за илюстрация на „Симбо” , ДГ „Снежанка” – гр. Златоград

III. място Антоан Крушков 6 г.–за илюстрация на „Майчина сълза”- ДГ „Радост” – гр. Златоград

• Специална награда

  1. Кристиян Красимиров Станев – 6 г. за илюстрация на „Котаракът в чизми” – гр. Разград

  2. Лилия Александрова Хъмчева – 8 г.за илюстрация на „Житената питка-”гр. Златоград

  3. Мария Цанкова – 6 г за илюстрация на „Трите пеперуди ”-гр. Златоград

Награда получи и най- малкият участник в конкурса- Йоанна Николаева Кушева на 3,7 г от гр. Златоград .

Зорка Хаджиева главен библиотекар

Вирни се горе