Днес свеждаме глави в знак на почит и преклонение пред жертвите на най-кръвопролитната война на Стария континент

Днес свеждаме глави в знак на почит и преклонение пред жертвите на най-кръвопролитната война на Стария континент

Кметът Николай Мелемов поднесе венец пред Паметника на загиналите във войните в кв.Райково. „Поздравявам с 9-ти май- Ден на Европа и 76 години от края на Втората Световна война, ветераните от войните и съгражданите ми. В днешния ден свеждаме глави в знак на почит и преклонение пред жертвите на най-кръвопролитната война на Стария континент.

От Смолянска област в нея са участвали 3042 души. От тях 255 родопчани загиват и не се завръщат по домовете си. Всички герои остават в пантеона на безсмъртието. На тях съвременна България дължи много, а 9 май символизира днешна Обединена Европа“, каза пред Паметника на загиналите във войните Мелемов.

Той коментира, че тежките последствия и незарастващи рани от тази война не са забравени. Международната общност, европейските народи са призвани да не допуснат никога повече подобен ужас и страдания в името на бъдещите поколения на мирното и демократичното развитие на своите държави. „Девети май е посветен на мира и единството, сътрудничеството и солидарността на всички европейски държави за един достоен живот. Вярвам, че общият европейски път е най-верния за всички държави членки, за едно по-добро бъдеще за нашите деца“, каза още кметът на Смолян.

Венец в знак на признателност пред загиналите във войните поднесе и зам.-областният управител Адриан Петров.

Честит Девети май!

Вирни се горе