Днес – студ и бурен вятър, опасно време в цяла България

Днес – студ и бурен вятър, опасно време в цяла България

Днес ще застудее, като жълт код за опасно силен вятър е обявен в цялата страна на 15 януари.

От Национален институт по метеорология и хидрология (НИМХ) прогнозират, че ще духа временно бурен север-северозападен вятър с пориви до 20-24 м/сек (70-90 км/ч).

В областите Русе, Търговище, Разград и Шумен рано сутринта и преди обяд вятърът ще бъде в комбинация и с краткотрайни превалявания от сняг и там са възможни виелици.

Със силния вятър от северозапад, в Източна България от север-северозапад ще продължи да нахлува студен въздух. Преди обяд главно над Източна България ще е облачно.

След обяд облачността ще е променлива, по-значителна над планинските райони, където ще прехвърчи сняг. Минималните температури ще бъдат между минус 6 и минус 1 градуса, а максималните – между минус 2 и 3 градуса.

Над планините ще има променлива, по-често значителна облачност и на места ще прехвърчи сняг. Ще духа бурен вятър от север-северозапад. Ще е много студено, с максимална температура на височина 1200 метра около минус 8 градуса, на 2000 метра – около минус 13 градуса.

В сряда ще продължи да духа силен северозападен вятър. Ще има променлива облачност, без валежи. Дневните температури ще се повишат. През нощта срещу четвъртък вятърът чувствително ще отслабне, а през деня ще се ориентира от югозапад. Облачността над много райони ще намалее до слънчево време. Ще продължи да се затопля, като в Предбалкана и на места в Източна България дневните температури ще надхвърлят 10 градуса.

Вирни се горе