Велики четвъртък е!

Велики четвъртък е!

Велики четвъртък е. Това е най-важният ден от Страстната седмица.

На този ден се припомня Тайната вечеря на Иисус Христос с апостолите, на която Божият син дава на своите ученици последните си духовни напътствия. Пророкува смъртта си на кръста и посочва, че един от тях ще го предаде на фарисеите, за да бъде съден, измъчван и разпнат.

След вечерята Христос взел хляб, благословил го, разчупил го, раздал на учениците си и казал: „Вземете, яжте, това е моето тяло!“. После вдигнал чашата и казал: „Пийте от нея всички. Това е моята кръв на Новия завет, която за вас и на мнозина се пролива за прощение на греховете“. След причастието Христос посочил пред своите ученици, че ще бъде предаден.

На днешния ден по традиция се боядисват и великденските яйца. Те се боядисват рано сутринта, а първото яйце трябва да бъде в червено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството. Яйца могат да се боядисат и на Велика събота.

На Велики четвъртък хиляди миряни посещават Тържествената литургия, за да почувстват благодатта на изцелението от душевни и телесни недъзи. Вярващите, спазвали великденския пост, се причестяват именно на Велики четвъртък.

По традиция на Велики четвъртък се замесват и козунаците за празника. Козунакът е сладък обреден хляб, който символизира тялото на Исус Христос, така както боядисаните в червено яйца символизират кръвта му.

Вирни се горе