Днес е Игнажден - почитаме св. Игнатий Богоносец

Днес е Игнажден - почитаме св. Игнатий Богоносец

Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.

Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му има латински произход, запазените оскъдни сведения за него сочат, че той е с източно потекло. Твърде вероятно е да е юдей, тъй като от ранна възраст е общувал с някои от апостолите - Петър, Йоан или Павел, който вероятно го е кръстил.

Според благочестиво предание, той е онова дете, което Исус Христос посочил, докато апостолите спорели за първенство. Повикал детето и го прегърнал, като казал: "Ако не се обърнете и не станете като деца, няма да влезете в Царството небесно. Който се смири като това дете, той е по-голям в Царството небесно. И, който приема едно такова дете в Мое име, Мене приема."

Св. Игнатий Богоносец бил ръкоположен от свети апостол Петър за епископ на Антиохия, където проповядвал Христа.

Застигнат от участта на повечето ранни християни, вследствие гоненията срещу тях, св. Игнатий намира своята мъченическа смърт. Загива на сцената на римския колизеум, разкъсан от диви зверове.

Игнажден е един от големите зимни празници, който предхожда Рождество Христово.

В Северна България денят на св. Игнатий се нарича Игнажден, Идинак (Единак). В Южна България този празник бива наричан Идигнажден, Игнатьовден (в Родопите), Полаз или Полязовден (в Котленско).

Най-характерен за празника е обичаят "полазване". От това кой ще влезе първи в къщата на Игнажден се гадае каква ще бъде следващата година. Ако "сполезът" е добър, то и в къщата през цялата година ще има късмет и успех във всичко. Ако той не е късметлия, през годината няма да има благополучие за дома и главно в стопанството.

Днес имен ден празнуват Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Игнат, Игната, Иго.

Вирни се горе