Днес е големият финал на Лятната театрална академия в Широка лъка

Днес е големият финал на Лятната театрална академия в Широка лъка

Днес е големият финал на Лятната театрална академия – Детски приказен фестивал "Египетски приказки”, който ще се състои в двора на училището в Широка лъка на открита сцена. Очаква се в този ден селото да се превърне в театрална сцена, изпълнена с детски представления, феериа от приказки, танци и хора.

Гостите ще могат да посетят световен приказен пазар, който ще предлага изненади от древни култури и страни, през които лятната академия за деца в Широка лъка е преминала през последните 10 години. Лятна Театрална Академия за Деца в риск – с. Широка Лъка, е ежегоден проект стартирал през 2003 г. Продължителността е от три до четири седмици като въвлича годишно от 60 до 80 деца в неравностойно положение и международен екип от 25 млади артисти в различни сфери, обяви ръководителят на проекта Елена Панайотова.

Проектът покрива голяма част от културните и социални рискови групи деца от района на Смолян и Девин като популяризира иновационен модел за работа с деца чрез средствата на изкуството и създава условия за превръщането му в устойчив модел за работа с рискови групи. Организатор е фондация за култура “Ден Гри” с партньори: Дом за деца “Катя Ванчева”, с .Широка Лъка, Основно Училище “Н. Й. Вапцаров”, – Широка Лъка, Университет за изкуства Утрехт, Холандия. Организаторите се ползват с пълната подкрепа и съдействие на община Смолян.

Академията през настоящата година започна на 25 юни и ще продължи до 15 юли в Широка лъка. Основната тема е приказният свят и митологията на древен Египет и Северна Африка. 74 деца на възраст между 6 и 16 години от дом “Катя Ванчева” – Широка Лъка, дом “Олга Скобелева” – Пловдив, дом “Асен Златаров” – Хасково, ОУ “Н. Й. Вапцаров” – Широка Лъка, ОУ “Марин Дринов” гр. Панагюрище, Дом за настаняване от семеен тип – Смолян, са включени в пет творчески ателиета. Това са: Танцови игри, Музикални игри‚ Игри с маски, Игри с кукли, Приказна работилница и две тренингови ателиета по Йога и Бойни изкуства.Освен местни преподаватели и възпитатели с децата работят 30 млади артисти от България, Германия, Дания.

Паралелно с работата в ателиетата се провежда и обучителна програма за възрастни “Театър и образование". В нея участват млади артисти и социални работници от Велико Търново, Търговище, Хасково, Пловдив, Девин, Гоце Делчев, София, което ще спомогне за популяризиране на опита за работа с деца, обясни Елена Панайотова.

Вирни се горе