Дискусия за съвременната детска литература се проведе в библиотеката

Дискусия за съвременната детска литература се проведе в библиотеката

По повод Празника на град Смолян, доц. Соня Райчева и студентите и от първи курс на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” от специалността „Начална училищна педагогика с чужд език“ гостуваха на Детски отдел на библиотеката.

Темата на дискусията беше ”Българската детска литература през погледа на библиотечните специалисти”. Зав. Детски отдел Емилия Коджебашева направи хронологичен исторически преглед на детската литература. Тя разказа на бъдещите учители за работата си с читателите–деца от различни възрасти и сподели вижданията си за мисията на учителя. Младият учител и писател от Мадан Христо Каменов също бе гост на студентите. Той сподели своя опит от учителска си дейност през последните десет години и дари на библиотеката малка книжка ”Вълшебен свят” със стихове на петокласници от гр. Мадан. Последва дискусия за съвременната детска литература и децата водена от доц. Райчева, която продължи повече от четири часа.

Доц. д-р Соня Райчева е дългогодишен преподавател в Пловдивския университет. Родена в гр. Смолян. Завършила специалност „Български език и литература” и ІІ специалност „Педагогика” в Софийски университет „Св.Климент Охридски” през 1977. Специализирала е в СУ „Св. Климент Охридски” български фолклор през 1986-1988 г. В ПУ „Паисий Хилендарски” постъпва през 2002 г. Тя е доктор по педагогически науки (2001). Доцент по Методика на обучението по литература (2008). Води Методика на обучението по литература; хоспетиране, педагогическа практика на студенти, лекционен курс на магистри. Автор на учебник в две части и студии по специалността. Доц. д-р Райчева е лектор по избираема дисциплина „Реторика” за всички хуманитарни дисциплини. Участва в експертно-консултативен съвет по бълг.език и литература и в център за контрол при МОН, съобщиха от културната институция.

Вирни се горе