Директорът на Китайския културен център в Смолян: "Предлагате много добри туристически продукти"

Директорът на Китайския културен център в Смолян: "Предлагате много добри туристически продукти"

Директорът на Китайския културен център /ККЦ/ в София Хон Хай е на официално работно посещение в Смолян. Днес той се срещна със зам.-кмета Марин Захариев. Бяха обсъдени възможностите за сътрудничество и съвместни проекти в областта на туризма и културата.

В срещата взеха участие още областният управител Захари Сираков и инж.Момчил Караиванов, координатор на РАЦ на БАН за Смолянска област и представител на Българо-китайското дружество в Смолян.

Захариев представи пред госта характерните особености на Община Смолян – природа, исторически, културни забележителности и икономика. Той посочи, че сме побратимени с Китайската община Сючанг и поддържаме много добри приятелски отношения. Зам.-кметът подчерта, че Фестивалът на киселото мляко в Момчиловци се е утвърдил за популяризиране на производството и консумацията на кисело мляко и млечни продукти в Родопите.

Хон Хай каза, че в Китай е много известно киселото мляко с марка „Момчиловци“. Той е за първи път в Смолян и желанието му е да се задълбочи сътрудничеството, защото предлагаме много добри туристически продукти. Директорът на ККЦ прогнозира, че когато България влезе окончателно в Шенген ще започнат да я посещават повече китайски туристи.

Областният управител Захари Сираков също потвърди, че имаме традиции с Китайската страна, които трябва да продължат да се развиват и не само в областта на културно-историческото наследство, а и в други области.

Инж.Караиванов припомни, че сътрудничеството е било поставено още през 1990 г., когато е било създадено Българо-китайското дружество в Смолян. И това сътрудничество трябва да се надгражда в сферите на туризма, културата и бизнеса.

В края на срещата бе изразено мнението, че е поставено началото на едно партньорство, което ще се развива във времето.

Тъй като Китай се намира в годината на дракона, Хон Хай подари по един сувенир дракон на Захариев и Сираков с пожеланието да са смели, решителни и силни.

Преди да дойда в Община Смолян, Хон Хай беше в Момчиловци и се срещна с кмета Сийка Суркова.

Гостът посети Културния комплекс в Смолян. Присъства и на репетиция на Гайдарски състав 101 каба гайди към НЧ „Христо Ботев“ – Смолян.

Утре Хон Хай ще посети Планетариума, а след това ще има среща с ръководството на Пампорово-АД.

Вирни се горе