Димитър Кермедчиев възпя в песен делото на родопски войводи

 Димитър Кермедчиев възпя в песен делото на родопски войводи

Народният певец Димитър Керемедчиев възпя песен за родопските войводи Христо и Иван Караманджукови.

Автор на текст е Мария Тенева – Белчилова. Тя живее в Пловдив, но не губи връзката си с родното Чокманово, по професия е медицинска сестра, но пише и стихове, и така създава стихотворението “Караманджук войвода”. По-късно писателката се допитва до родственик на Карамандук войвода, като двамата решават да направят песен. Георги Караманджуков и Мария Белчилова предлагат изпълнител на песента да бъде народният певец Димитър Керемедчиев. Самият изпълнител създава музиката към песента, аранжиментът е на Виктор Йорданов – Кардама. След създаването на песента, екипът решават да заснемат и клип към нея. Снимачна площадка е именно Чокманово – родното място на революционерите Иван и Христо Караманджукови.

В клипа участват от сдружение “Родопски хайдути”, гайдарят Петър Янев, на кларинет свири Дичо Ников, акордеон – Владимир Георгиев и Валентин Михайлов на клавир. Така излиза на бял свят песента “Згадай майчо”.

Песен която възпява делото на Христо и Иван Караманджукови, български революционери участвали в национално-освободителните борби.

Кой е Христо Карамандуков?

Христо Караманджуков е роден на 14 декември 1876 година в село Чокманово Той е най-големия син на Иван Карамандуков, революционер, четник на Капитан Петко войвода. Христо завършва четирикласното българско училище в Одрин през 1895 година. След което учителства в Карловско, през 1898 – 1899 година завършва Серското българско педагогическо училище. Като ученик в Сяр става член на Българското тайно революционно братство, а по-късно се присъединява към ВМОРО.

Вирни се горе