Димитър Ганев пред SmolyanNews: Очаквам кампания с подчертан конфронтационен характер

Димитър Ганев пред SmolyanNews: Очаквам кампания  с подчертан конфронтационен характер

Обединението на ПП и ДБ ще върне интригата с много висок градус за първото място, ще има силен сблъсък в хода на кампанията между ГЕРБ и обединението

С Димитър Ганев, който е известен политолог и политически коментатор, доктор по политология и съосновател на изследователски център „Тренд“ разговаряме за нагласите преди поредните, предсрочни парламентарни избори през април т.г., възможните коалиции, избирателната активност и какви са шансовете за президентска република.

Г-н Ганев, благодаря Ви, че се съгласихте на това интервю за читателите на SmolyanNews. Насрочени са поредните предсрочни парламентарни избори. Каква кампания да очакваме и на какви послания ще заложат политиците ?

Очаквам сходна кампания като предишните няколко, а именно кампания, която е с подчертан конфронтационен характер. Особено обединението на ПП и ДБ ще върне интригата с много висок градус за първото място и очаквам силен сблъсък в хода на кампанията между ГЕРБ от една страна и обединението ПП-ДБ от друга. Този силен конфронтационен характер ще доведе до невъзможност да се направи коалиция между двете големи партии, което от своя страна не дава решение на политическото уравнение за решаване на политическата криза, която в България шества от 2 години.

Все по-упорито се тиражира мнението, че вървим към подготовката за президентска република. Възможно ли е да се случи, ИТН искат да се проведе референдум за свикване на Велико Народно събрание /ВНС/ и от парламентарна да станем президентска република ?

Няма никакви съмнения, че задълбочаването на политическата криза може да доведе до нарастване на нагласите на българите свързани с президентска република и част от тях да видят като причина за тази политическа криза парламентарния модел. Трябва да имаме предвид, че за подобен тип промяна, първо – ние сме далеч от подобни нагласи и подобен тип промяна. Изисква се 2/3 мнозинство в действащото Народно събрание, което да подкрепи свикването на ВНС. И второ - във ВНС да се изработи Конституция, която да въвежда президентска република. Може да си дадем сметка колко е трудно в настоящото НС да се сформира мнозинство за правителство и предизвикателството да се събере мнозинство за президентска република. Произвеждането на избори за ВНС също изисква мнозинство от 2/3 и то след като нито една от тези партии, които са в момента парламентарно мнозинство не застъпват тезата за президентска република. Единствената партия, която застъпва тезата за президентска република е ИТН. В момента обаче тя няма изгледи да попадне в следващото НС.

Коментирайте и другият референдум, който искат да инициират Възраждане, а именно да се въведе ли еврото, като разплащателно средство в България?

И двете инициативи на ИТН и Възраждане целят мобилизация на електората, на повече избиратели в хода на предизборната кампания. Възраждане знаят, че това ще им донесе определен политически капитал преди изборите. Ние сме заложили в договора за присъединяването на България към ЕС приемането на еврото, но референдума нищо не може да направи освен отлагането във времето на въвеждането на еврото. А в България половината от българите не искат приемането му заради увеличението на цените.

От това, което казвате разбирам, че ПП"Възраждане" ще покачват своя резултат на предстоящите избори, а къде стоят ИТН от прекрачването на бариерата, за да влязат в Народното събрание?

ИТН по принцип са партията под чертата, които имат най-сериозни шансове и са най-близо до парламентарната бариера. Но все още няма случаи 33 години след демократичните промени някоя партия да е излезнала и после пак да е влезнала в парламента. Има случаи на коалиции. Това, което прави г-н Трифонов с референдума е да си намери и да мобилизира под знамената на ИТН привържениците на президентската република.

Според Вашите проучвания каква е нагласата на хората да гласуват? Има ли вероятност по-малко хора да отидат до урните в сравнение с предишните избори ?

Има два фактора, които ще влияят на изборите. Първият фактор е електоралната умора и липса на усещане, че тези избори ще решат политическата криза. Тези два елемента ще натискат надолу избирателната активност по-ниска. Факторът, който ще повиши малко избирателната активност е връщането на хартиената бюлетина. Първите два елемента ще натискат надолу избирателната активност, а връщането на хартиената бюлетина по-скоро малко нагоре. Вероятно тези елементи ще се компенсират и картината ще бъде сходна като през априлските избори м.г. Разликата ще е с процент –два-три, максимум.

Правили ли сте проучвания за област Смолян относно нагласите на избирателите?

За жалост не сме правили, защото трябва да имаме възложител за подобно проучване.

Какви изненади да очакваме относно политическата ситуация в България ?

Изненади винаги има и на тези избори също ще има. Изненадите са изненади, защото не могат да се прогнозират. Живеем в много динамичен период, в който действително събитията се прескачат и всяко едно от тях има някакво отражение върху политическия ни процес. За жалост или за щастие не разполагам с възможности да ги предвидя, но те могат буквално за няколко часа да променят политическия ландшафт.

Какви коалиции можем да очакваме ?

Първият въпрос е дали изобщо можем да очакваме коалиции, а не нови избори. Обединението на ПП и ДБ спомага един от вариантите да не стои на масата и ще минира типа за такъв вид голяма коалиция между първите две партии. Другият вариант е хартиената коалиция между ГЕРБ, БСП е ДПС, която е малко вероятно и не би трябвало да е най-добрият вариант за ГЕРБ преди местните избори да влезе в такава коалиция, защото ще означава да подари на ПП и ДБ местните избори. Вариант, който едва ли иска ГЕРБ да направи с основния си опонент.

Благодаря Ви!

Интервю на Стефка Анастасова-Чавдарова

Вирни се горе