Димитър Ганев: Местните избори ще покажат новия баланс след формирането на сглобката

Димитър Ганев: Местните избори ще покажат новия баланс след формирането на сглобката

”Местните избори ще покажат новия баланс след формирането на сглобката. Смятам, че сглобката е стабилна, но именно местните избори ще покажат дали имаме пренареждане на политическия терен.” Това заяви пред Нова телевизия политологът Димитър Ганев.

По думите му може да има преконфигурация на изпълнителната власт още преди ротацията вследствие на резултатите от местните избори.

"Има два варианта - първо, да има ново правителство на същото мнозинство, с различен министър-председател., и пак с кабинет с експертен характер. И втори вариант, да се сформира правителство, което да има по-политически характер", смята политологът.

Според него държавният глава Румен Радев има общо взето консистентно поведение, откакто е станал президент.

"Той първоначално се превръща в опозиционен център, стана патрон на лагера на промяната. От 24 февруари 2022 г. имаме друго разделение по линията на евроатлантизма. Ако в момента имаме едно евроатлантическо правителство, Радев със своите критики може отново да се превърне в патрон на лагера на второто разделение. Той трупа политически капитал", посочи специалистът.

Финансистът Левон Хампарцумян от своя страна изрази мнение, че трябва да решаваме средносрочни задачи.

"За съжаление това правителство трудно ще направи това нещо. Това правителство е създадено като контрапункт на едни служебни правителства, които не бяха особено блестящи по ред причини. И след войната в Украйна, Русия няма да изчезне, тя ще продължи да бъде дразнещият фактор в локалната геополитика. Ние ще трябва да вземем страна. Трябва да разсъждаваме в по-ясно дефинирани понятия. Това не е сглобка, а е по-скоро трудна коалиция", отбеляза той.

Политологът доц. Петър Чолаков пък сподели, че във връзка с наближаването на местните избори се интензифицира напрежението между партньорите.

"Според мен сглобката няма да се разпадне. Изказването на Борисов по-скоро цели да сплоти симпатизантите на ГЕРБ. Конструкцията е такава, че може да оцелее доста дълго време. Причината да се формира такова правителство - отвън ни беше подсказано, че е по-добре да има такова правителство", допълни експертът.

Вирни се горе