Димитър Бояджиев: Цената на яйцата е функция на фуражите, ще расте още

Димитър Бояджиев: Цената на яйцата е функция на фуражите, ще расте още

Сега птичите яйца се продават на цена около 0,25 лв. за брой. Повечето потребители едва ли се интересуват, но цената на яйцата е функция на цената фуражите.

И така се стига до вдигане на производствената цена. За съжаление, ако цените на фуражите продължат да се увеличават, има вероятност това движение да се “пренесе” за всички фермери, и птицевъди, и животновъди. Затова Димитър Бояджиев отново напомня, че 70% от себестойността на продукта се формира от цената на зърното. То е основният компонент. Така че до новата реколта не може да се очаква фуражите да поевтинеят изведнъж.

Освен това птицевъдите не могат да бъдат сигурни и в доставките от нова реколта. Защото няма земеделец, който да си продаде зърното на фермер,вместо да го закара на пристанище Бургас за износ.

Според Димитър Бояджиев търсенето на зърно няма да намалява – независимо дали войната в Украйна свърши, или не. Така, че зърнопроизводителите винаги ще предпочетат цена от 600-650 лв./т, а при голямо търсене борсовата цена ще продължи да расте.

А що се отнася до производството на яйца – пазарът ни е осигурен с достатъчно висококачествени български яйца, уточнява Бояджиев за БГ Фермер. И допълва, че птицефермата му “Кокоимпекс” предлага всички размери – M, L, XL и бели яйца, предпочитани и търсени за боядисване за Великден.

В страната ни има добре развито производство, затова едва ли може да очакваме голямо поскъпване на цената на яйцата преди Великден. Това заяви пък пред bTV председателят на УС на Съюза на птицевъдите в България Ивайло Гълъбов. По негови думи цената на българските яйца е една от най-ниските в Европейския съюз. Според него едва ли ще има много голямо увеличение в дните преди Великден на цената на яйцата.

Вирни се горе