Димчо Михалевски: В момента народа има нужда от доходи, а не от магистрали и спортни зали

Димчо Михалевски: В момента народа има нужда от доходи, а не от магистрали и спортни зали

Ако съм управляващ и трябва да избирам дали да дам пари за път, спортна зала или да увелича доходите на хората ще избера доходите. Това заяви на пресконференция в Смолян депутатът от Коалиция за България инж. Димчо Михалевски. Той разкритикува поведението на вицепремиера Цветан Цветанов, който е на обиколка в Смолянско и заяви, че внушенията, че в региона не е правено нищо в изминалия мандат са безпочвени. Михалевски предостави данни, от които е видно, че само Министерството на регионалното развитие и благоустройството е отпуснало над 200 млн. лв. като инвестиции в инфраструктурни проекти и в 10-те общини без политическо делене на “наш и чужд кмет”, както сега. “Специално за околовръстното шосе на Чепеларе предишното правителство е отпуснало 2.3 млн. лв. с които пътят е прокаран и подготвен и ГЕРБ само трябва да го довърши”, посочи Михалевски. По думите му вместо пътят да е готов досега той е спиран два пъти от правителството на ГЕРБ. “Министър Цветанов обеща пътят да започне през март догодина, но не обеща, кога ще е завършен, също както обещава и за спортната зала”, заяви Михалевски. Той отбеляза, че в мандата на Тройната коалиция са направени пътищата Соколовци – Средногорци, Рудозем – границата с Гърция, Арда- Горна Арда, Печинско – Златоград, рехабилитирани са и повечето държавни пътища, решено е водоснабдяването в Пампорово и смолянските курортни ядра с 11 млн. лв.

“За разлика от ГЕРБ ние работихме и бяхме по-добри управленци”, посочи депутатът. Според него правителството на Борисов се е провалило в Родопите. “За три години те не направиха нито един проект”, заяви инж. Михалевски и даде пример със спрените ремонти на пътищата Смолян- Стойките, Пампорово – Смолян и Смилян – Рудозем. Пътят Асеновград- Чепеларе пък се движи със закъснение от 1 година до момента, като прогнозата е да се проточи още една година и вместо вече по него да се пътува нормално и безопасно, кошмарът за шофьорите ще продължи до есента на 2013г., заради липсата на нормално финансиране.

Провален е и проектът за язовир “Пловдивци” при условие, че всички процедури са били доведени до край, т.е. до първа копка. “Вместо сега да няма водни режими в Мадан и Рудозем, ГЕРБ спря проекта и го отложи най-малко с две години и то в условията на тежка криза и безработица”, отбеляза социалистът. Михалевски изтъкна, че основният проблем на хората е безработицата и ниските доходи. “За три години бензинът е поскъпнал с 50%, а дизелът с 45% и вместо да се търсят адекватни реакции, финансовият министър обещава индексация на пенсиите от 6-7%, което е нищо на фона на огромната инфлация”, отбеляза народният представител. Според него през есента и зимата предстои социален взрив, тъй като хората са на ръба на оцеляването.

Михалевски каза още, че родопските общини са натикани в ъгъла, в “последното купе на последния вагон от композицията”, като по финансовите показатели за оценка от Министерството на финансите са на последните места, при положение, че Смолян е бил на 88-мо място от 264 общини,а сега е на 212-то. Според официалните данни общините в Смолянско получават с 35% по-малко от държавата, а данъците, които събират са с 50% по-малко, което показва тежкото положение на хората и бизнеса. “БСП си поставя задачата след като спечели изборите догодина да мисли само за доходите на хората, защото положението е много страшно. За първите 200 дни ние имаме амбициозна програма да възстановим поне 1/3 or загубените от ГЕРБ 400 000 работни места, както и да дадем свобода на фирмите, които са притиснати, а това води до по-малко данъци и взрив на сивата икономика, заключи Михалевски.

Вирни се горе