Диана Митева: Банковият сектор остана стабилен въпреки трудностите, 2023 година ще бъде предизвикателна

 Диана Митева: Банковият сектор остана стабилен въпреки трудностите, 2023 година ще бъде предизвикателна

асьхь

Подготовката за въвеждане на еврото, промените в икономическия цикъл, дигитализацията, зеленият преход ще бележат работата на банките през 2023 г. Това каза в интервю за БТА Диана Митева, председател на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България (АББ) на официалния празник на банковата общност - Денят на банкера. Асоциацията организира по-късно днес специална конференция, посветена на новите реалности и предизвикателства в сектора.

Диана Митева отбеляза, че въпреки икономическите трудности, свързани с войната в Украйна и ефектите от ковид кризата, банковият сектор в България е останал стабилен и се е отличил със запазването на солидна капиталова и ликвидна позиция. Това е основна предпоставка за посрещане на бъдещи рискове, свързани с обръщането на лихвения цикъл и прогнозите за задържане или забавяне на икономическата активност през следващата година.

Очакванията на Асоциацията на банките са 2023-а да бъде предизвикателна за банковия сектор в България на фона и на курса за затягане на паричната политика от Европейската централна банка, което неминуемо ще се отрази и върху банките в страната ни.

Макар и с известен лаг, промените в лихвената среда ще забавят темпа на кредитирането заради покачването на лихвите по новоотпуснатите кредити, но ще подкрепят спестовността и предпочитанията към банкови депозити като форма на алтернативен доход, посочи Диана Митева.

Честит празник пожелава Smolyannews.com!

Снимка: БТА

Вирни се горе