Диана Димитрова: „Няма смисъл да връщаме децата в нашето минало, по-добре да живеем в тяхното бъдеще“

Диана Димитрова: „Няма смисъл да връщаме децата в нашето минало, по-добре да живеем в тяхното бъдеще“

„Работата ми с ученици винаги е била много вдъхновяваща, обичам децата. Това че работим с деца го приемаме като привилегия, то е благословия за нас – учителския колектив“. Това каза директорът на ОУ „Стою Шишков“ в село Търън Диана Димитрова. По думите й децата са различни във всеки един випуск и това е напълно нормално, защото всеки се променя.

„В нашето училище следваме една максима: „Няма смисъл да връщаме децата в нашето минало, по-добре да живеем в тяхното бъдеще“. Ние трябва да знаем, какви умения ще са им необходими след пет, шест или десет години, когато те излязат от образователната система. Качества като скромност, послушание, това винаги да си изпълнителен, вече няма да им свършат работа като умения в един свят, в който те трябва да продадат себе си на пазара на труда. Те трябва да имат самочувствието да заявят себе си. И ние на това ги учим сега“, заяви Димитрова. Тя обясни, че с променящия се свят, учителят също трябва да променя своето отношение към различните деца, да ги учи на неща, които ще са полезни за тях.

„На един учител ще му е много лесно децата да седят и да мълчат и той да си изпее урока. Дали обаче на децата това ще им бъде полезно? Затова ние решихме да работим по другия начин“, каза директорът на училището в Търън. Димитрова пожела на всички свои колеги кураж, да не се отказват, да опитват различни образователни стратегии, защото те работят и дават своите положителни резултати.

Вирни се горе