Диамантена сватба и шест семейства празнуващи „златни“ сватби, ще бъдат почетени в село Момчиловци в Деня на християнското семейство

Диамантена сватба и шест семейства празнуващи „златни“ сватби, ще бъдат почетени в село Момчиловци в Деня на християнското семейство

Традиционно и тази година за пореден път в родопското село Момчиловци ще празнуваме златните и диамантените сватби, както и новородените през годината бебенца. Това каза за "Фокус“ кметът на селото, Сийка Суркова. "По традиция това ще се случи в Деня на християнското семейство – 21 ноември. Тържеството ще се проведе в ритуалната зала на селото. Тази година има една диамантена сватба – 60 години успешен брак и 6 златни сватби – 50 години брак. Надяваме се всички двойки да дойдат, за да се получи онова мило тържество, което всяко година радва нашата общност“, поясни Суркова.

Тя отбеляза, че за юбилярите са подготвили халки, които ще бъдат подменени, както традицията повелява на златна и диамантена сватба. По думите й, халките на двойките са позагубили своя блясък за толкова години брачен живот. На празника ще има ритуал, в който съпругите трябва да потвърдят, че достойно са носили имената на своите съпрузи през всичките тези години. А съпрузите трябва да покажат, че са били грижовни и са се отнасяли достойно към своите съпруги. На тържеството ще присъстват близките на двойките. "Всички институции в Момчиловци се обединяват, за да поздравят юбилейните двойки, за да им покажат, че те са нашата гордост и пример и ще потърсим съветите им за един успешен и дългогодишен брак“, посочи кметът на селото.

Трите бебенца, родени през 2022 г. ще получат подарък от кметството, който по традиция е библия или православна детска литература, с пожелание Бог да ги напътства, да го води по правилния път и да носят Момчиловци в сърцето си. Читалището, детската градина, училището в селото също ще поднесат своите поздравления и подаръци към най-малките жители на Момчиловци, каза още Сийка Суркова.

Вирни се горе