ДФЗ: 3,5% от къщите за гости са чиста измама

 ДФЗ: 3,5% от къщите за гости са чиста измама

Около 3,5% от проверяваните къщи за гости са чисти измами. Това заяви пред bTV шефът на Държавен фонд "Земеделие" Николай Каварджиклиев.

По негови думи това са направени къщи за "семейството, бабата, стринката, тъщата".

Той посочи, че при 85% има разминаване с ангажимента, който са поели - или бизнес плана, или работните места.

"Примерно, ако се е ангажирал да има 5 човека работници, той има един, другите ги няма. Или, ако се е ангажирал да има 30% заетост средно целогодишно, той има 1 или 2% такава заетост, или пък въобще няма никаква заетост - построена е къщата, но до нея няма комуникации, няма електричество, няма ВиК. Чакат държавата да им помогне", обясни шефът на ДФЗ.

Той подчерта, че Фонд "Земеделие" е проверил 100% от абсолютно всички проекти, като към момента много от тях все още са в давностен срок. Всички, при които са установени нередности, трябва да възстановят средствата.

Каварджиклиев поясни, че нередностите са няколко различни вида. Едните са по неизпълнение на бизнес план. Това са и най-често срещаните нарушения.

По негови думи методологията за оценка на санкциите е изключително либерална - при 50% изпълнение на бизнес плана не се подлежи на санкции.

Шефът на ДФЗ посочи, че в момента се установява каква е сумата, която ще трябва да се връща. Водят се разговори с Европейската комисия, с ОЛАФ и се извършват допълнителни проверки.

Каварджиклиев обаче обясни, че Фонд "Земеделие" е прилагащи институция и не прави политики, стратегии за развитие на селското стопанство.

"Ние прилагаме законодателството на Република България, управляваме средствата за развитие на селското стопанство и спазваме регламента на Европейския съюз. При това се стараем да бъдем отговорни и стриктни в това изпълнение", посочи той.

Каварджиклиев посочи, че са заведени 219 дела, като 36 от тях вече са приключили в полза на ДФЗ.

Припомняме, през 2019 г. заради съмнения за нарушения започнаха масови проверки на къщите за гости у нас, които са финансирани с европари по Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 - 2013 г. и за които 5-годишният мониторингов период вече е изтекъл.

През ноември същата година стана ясно, че ще бъде наложена пълна санкция за 158 проекта на "къщи за гости".

Снимка:БГНЕС

Вирни се горе