Девинският храм „Св. Йоан Рилски” тържествено отпразнува храмовия си празник

Девинският храм „Св. Йоан Рилски” тържествено отпразнува храмовия си празник

С архиерейска света Литургия бе отпразнуван храмовият празник на църквата „Св. Йоан Рилски” в гр. Девин. Много християни дойдоха, за да вземат участие в тържественото богослужение, което бе възглавено от Негово Преосвещенство Смолянския епископ Висарион, викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия. Заедно с него в богослужбата взеха участие: секретарят на Архиерейското наместничество свещениконом Запрян Шиков, предстоятелят на тържествуващия храм протойерей Тодор Веселинов,протойерей Иван Марински, свещеник Димитър Петров,иподякони.

От 1936 г. този достолепен храм събира вярващите на обща молитва за прослава на Йоан Рилски Чудотворец – великия български светец и отшелник, патрон на народните будители и покровител на българския народ.С трепет в душите, попросиха от небесния закрилник това, от което имат нужда, за да бъдат радостни. Песенна възхвала към Рилския монах, наричан още приживе „земен ангел”, изпяха църковни певци и всички единомислено изповядаха Символа на вярата и казаха Господнята молитва „Отче наш”.

Празника уважиха много общественици от родопският град.

С пастирско слово в края на литургията пловдивският викарий се обърна към боголюбивия народ: „Преподобни Йоан се родил през 9 век след Рождество Христово. Целия живот на Рилския монах е подвиг в търсене на святост, единение с Христа, принадлежност към вечния живот.Живот изцяло отдаден на Бога, за който са призвани малцина.”Владиката призова от все сърце да се молим на преподобния Йоан чудотворец да ни бъде помощник в бедите, закрилник в изпитанията, утешител в скърбите, лечител при болести. Той изрази вярата си, че светецът ще ни изпрати благодат и милости, прошка на греховете ни, за да живеем в мир, в пълно благочестие и чистота и така да постигнем като християни крайната цел – спасението и вечния блажен живот.

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от иконом Шиков, след което епископ Висарион преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай и раздаде анафората.И тази година, църковното настоятелство беше приготвило благословено ястие за всички присъстващи на богослужбата.

Сийка КЕТЕВА

vis

chete

horata

Вирни се горе