Девин ще бъде домакин на VII-то издание на Фолклорния фестивал "Девин денс фест"

Девин ще бъде домакин на VII-то издание на Фолклорния фестивал "Девин денс фест"

Във фолклорното събитие ще участват 350 танцьора от цялата страна

Девин ще бъде домакин на VII-то издание на Фолклорния фестивал "Девин денс фест". Събитието ще се проведе на 24 юни, събота от 11.00 часа на площад "Игор Юруков", на сцената пред Културен дом.

В него участие ще вземат 350 танцьора от 12 състава, между които има представители на София, Монтана, Кърджали, Пирдоп, Асеновград, Лъки и региона, уточнява Снежана Банкатева - председател на Народно читалище "Родопска просвета 1923" - Девин.

Фестивалът, който заради пандемията не се е провеждал през последните три години ще стартира с дефиле, в което участие ще вземат гайдарите от Девин и съставите-участници, които ще тръгнат от СПА хотел "Орфей".

Всяка от групите ще участва с по две хора или два танца. Всички участници заедно ще изиграят и пет популярни български хора, след което ще се проведе и награждаването на съставите от кмета на Община Девин Здравко Иванов и представителите на спонсорите.

В рамките на фестивалния ден ще се проведе открит урок с професор Николай Цветков, преподавател в ЮЗУ "Неофит Рилски"- Благоевград.

В неделя, 25 юни от 10:00 ч. също ще се състои открит урок по балкански танци. Той ще бъде воден от Мариана Паунова, която е от Девин, но от 25 години живее и работи в Бразилия. Там Паунова има танцова школа и преподава български и балкански фолклор.

Организатори на проявата са "Девин денс клуб" към Народно читалище " Родопска просвета 1923" и Община Девин.

Вирни се горе